tijdlijN

10 januari 2022

Keukenkeldertje van Mary

Het keukenkeldertje is volledig betegeld. Zouten drukken de tegels van de muren of laten het glazuur van de tegels springen. Er moest dus worden gerestaureerd. Tegel voor tegel wordt het zout uit de tegels gespoeld, zodat het keldertje er weer een hele tijd tegenaan kan! Het keukenkeldertje zal in 2023 weer geopend worden voor publiek.

Keukenkeldertje van Mary - restauratie 2021keukenkelder tegels verwijderen

 

2 januari 2022

Ontvangkamer Prins Bernhard

De handen van conservator Paul jeuken: de Prins Bernhardkamer komt weer terug! Vol met elementen uit de jaren ’50, inclusief tl-buizen…

24 december 2021

Bijzonder schilderij in de Galerij

De Galerij is ingericht en hangt vol schilderijen. Hanna vertelt over een bijzonder exemplaar dat ook echt eigendom is geweest van koning stadhouder Willem III.

18 december 2021

Wandbespanning terugplaatsen

De wandbespanning is één van de eerste onderdelen die weer teruggeplaatst wordt in het paleis. Een precies werk waarbij een zorgvuldige planning noodzakelijk is. Saskia laat zien hoe het Kabinet van Willem IV weer in geel damast gehuld wordt.

11 december 2021

Inrichting Galerij deel 2

Om een ruimte vol schilderijen mooi in te richten is goede samenwerking essentieel. De ervaren Art Handlers van Hizkia van Kralingen hielpen conservator Hanna met het plaatsen van de schilderijen op precies de juiste plek.

6 december 2021

Speelkamer van Wilhelmina

Als prinses werd er al veel van Wilhelmina verwacht. Conservator Paul Rem vertelt over het leven van de jonge koningin op Paleis Het Loo. Wat heeft er zich allemaal afgespeeld in de Speelkamer?

BLOG – Cilinderpiano van Wilhelmina

29 november 2021

De Herinrichting

Aan Teamleider collecties Saskia Minjon de taak om het overzicht te houden in het paleis. Welke collectiestukken komen op welke plek en wat is de beste volgorde van inhuizen? Een enorme logistieke uitdaging met als doel: de heropening van het paleis in 2022!

4 november 2021

Inrichting Galerij deel 1

De Galerij was na de renovatie helemaal kaal. Na het plaatsen van de wandbespanning had het weer kleur en kon Conservator Hanna Klarenbeek eindelijk aan de slag met het inrichten van De Galerij.

13 oktober 2021
Paleis open in 2022

Paleis gaat weer open in 2022!

Het paleis opent de deuren weer voor publiek op 15 april 2022!

21 september 2021
bordes

Bordestrap weer opgebouwd

De bordestrap aan de voorkant van Paleis
Het Loo is weer opgebouwd. Eeuwenoude bakstenen en modern cement laten zien waar oud en nieuw in elkaar overgaan. Met mallen zijn de kruisgewelven aan de onderzijde van de treden gevormd. De verbinding tussen de ondergrondse uitbreiding en het paleis is daarmee een feit.

Bordestrap

26 juli 2021
stoffering kamer

Plaatsen van de wandbespanningen

De eeuwenoude muren van Paleis Het Loo worden opnieuw bespannen met prachtige stoffen en behangsoorten. Er worden veel lagen aangebracht. Allereerst vanwege de isolatie. Stenen wanden zijn koud en kil. De volgende fase is wandbedekking die vast is gemaakt. Het behang zoals we dat vandaag de dag nog kennen is dus een begrip dat afkomstig is van vroegere ‘behangsels’ die werden gehangen.

 

23 juli 2021
Corps de Logis weer 'van' Het Loo

Corps de Logis weer in beheer

Een nieuwe mijlpaal in de Vernieuwing & Verbouwing! Het Corps de Logis van het paleis (het middelste gedeelte) is vandaag door aannemer Koninklijke Woudenberg ‘teruggegeven’ aan Paleis Het Loo. Na 3,5 jaar verbouwen en restaureren is het volledige paleis klaar om ingericht te worden.

15 juli 2021
schuren van vloeren in paleis

Vloerrestauratie

De vloer in de Marotbibliotheek wordt geschuurd. De oude hoogglanslak wordt verwijderd en het 17e-eeuwse karakter komt zo weer tevoorschijn. Het vermoeden is dat in de 17e en 18e eeuw hooguit bijenwas toegepast werd op de zichtbare houten vloeren, al was het maar om vlekken te weren. Maar vroeger werden de vloeren niet zo belast als straks weer in het museum. Vandaar dat de kamers met een zichtbare houten vloer straks ook nog een loper krijgen.

5 juli 2021
lege vertrekken_Paleis Het Loo(6) -LR

Een serene plek in het paleis

Terwijl de vele vertrekken klaargemaakt worden voor de terugkeer van de collectie, lijkt in de kapel alle rust te zijn wedergekeerd.

Het 17e-eeuwse paleis is sinds 2018 gesloten vanwege de grote asbestsanering van Rijksgebouwen, voortvloeiend uit de Regeling Asbestbeleid Rijksgebouwendienst. Voor Paleis Het Loo is de Vernieuwing & Verbouwing een goed moment om -nu het paleis ontmanteld zal worden – in detail te kunnen kijken naar de staat van het paleis en de collectie.

21 juni 2021
Collectiestukken en wanddetails (8) klein

Kleurrijke inrichting

De zeventiende eeuw is een significante periode voor Nederland geweest, zowel architectonisch als economisch. Ook in het paleis wordt dit gereflecteerd in interieur en kleurgebruik.
Pigmenten worden gemengd; zo ontstaan er veel nieuwe tonen en verzadigingen. De eerste elementen keren terug in het paleis, zoals het er in de tijd van voormalige bewoners moet hebben uitgezien, van kleurrijke wandbespanningen en gedetailleerd papierbehang tot veelkleurige tapijten.

 

21 mei 2021
Glas op de Bassecour van Paleis Het Loo

Glazen parterres op de Bassecour

De Ondergrondse Uitbreiding is zo goed als helemaal afgesloten. De glazen parterres op de Bassecour zorgen voor daglicht in de Grand Foyer. In de tentoonstellingszalen zal door middel van lichtwerk passend licht worden geënsceneerd om de collectie te tonen en tegelijkertijd te beschermen tegen te hard licht van buiten.Glas plaatsen op de Bassecour - Paleis Het LooGrand Foyer - Vernieuwing & Verbouwing 2021

12 april 2021
Bibliotheek van Paleis Het Loo

De Bibliotheek

In het paleis krijgt de bibliotheek weer de vorm en inrichting van voorheen. De houten kasten en vloeren zijn met vakmanschap gerestaureerd. Bij heropening staan de boekenkasten weer vol met boeken.

17 maart 2021

Nieuwe aanplant Stallenlaan

19 februari 2021

Gekapte bomen als parketvloer

Het hout van de gekapte historische eiken krijgt een tweede leven in het paleis. Maarten Kien vertelt in deze video hoe de bomen worden verwerkt tot parketvloer: ‘elke boom heeft een geheugen, een eigen dagboek… hoe verder je zaagt, hoe verder je terugbladert in dat dagboek. De vloer komt te liggen in de Balzaal, in de westvleugel van het paleis.

8 februari 2021
wandpanelen

Terugplaatsen wandpanelen

Nu alle bedrading en het leidingwerk (ten behoeve van de veiligheid en het behoud van het paleis en de collectie) geïnstalleerd is, plaatsen specialistische bouwbedrijven de originele wandpanelen terug.

29 december 2020

Ondergrondse uitbreiding in 2020

Projectmanager Jorden Hagenbeek laat zien hoe de ondergrondse uitbreiding er eind 2020 voor staat. Wat is er veel werk verzet!

21 december 2020

Ontdekkingen in het paleis

Hoofdconservator Johan de Haan blikt terug op het, in alle opzichten, bijzondere jaar 2020.

9 december 2020
Inhuizing eerste object in paleis

Eerste collectiestuk terug in paleis

Doordat de doorgangen straks te klein zijn, is één museumstuk alvast naar de plaats van bestemming gebracht. Om het stuk in het paleis te krijgen moest eerst het raamkozijn worden verwijderd. De Art handlers (Hizkia Van Kralingen) tilden het stuk vanuit de verhuiswagen over de Bassecour en vervolgens via een klein steigertje het paleis in. Dat is een precisieklus. De stukken komen uiteindelijk op bokken in het midden van de ruimte te staan. De schilderijen zijn natuurlijk wel ingepakt totdat hun plekje aan de wand gereed is.

30 november 2020

Ontmanteling Balzaal

Voormalig restaurant Balzaal is volledig ontmanteld. Bekijk hoe de Art handlers van Hizkia van Kralingen deze klus hebben geklaard.

2 november 2020

Verwijdering hijskraan

De hijskraan is gedemonteerd en weggehaald. Het gat in de vernieuwde Bassecour is gedicht met een betonplaat.

12 oktober 2020

Verwijderen bouwlift en trap

Bezoekers konden het Paleisdak nog op via de tijdelijke bouwlift en trap. De Bassecour is inmiddels bijna weer terug, de liftschacht in het paleis is aangebracht en dus was het tijd om de lift en trap weer weg te halen. Het Paleisdak is komend BuitenGewoon Open-seizoen niet langer toegankelijk.

1 september 2020

Timelapse augustus

20 juni 2020

Dag van de Bouw

Een kijkje op de bouwplaats en in het paleis op de Dag van de Bouw. In deze video word je rondgeleid door de projectleiders, aannemers, specialisten en ambachtslieden die dag in dag uit werken aan de Vernieuwing & Verbouwing. Dit alles op de dag dat we als museum 36 jaar bestaan!

14 juni 2020

Timelapse febr-mei

16 mei 2020
Betonplaten voor dak ondergrondse uitbreiding

Vloer van de Bassecour

De Vernieuwing & Verbouwing verloopt, ondanks de strenge overheidsmaatregelen, zeer voorspoedig. De eerste betonplaten van het dak van de ondergrondse uitbreiding zijn gelegd, waarop vervolgens beton wordt gestort. Als alle platen liggen, wordt het steeds duidelijker dat het dak van de ondergrondse uitbreiding straks ook dient als de vloer van de Bassecour.

20 april 2020

Gevonden: 17e-eeuws glas

Er is weer een bijzondere vondst gedaan in het paleis. Hoofdconservator Johan de Haan laat de scherven zien van 17e-eeuws glaswerk.

3 april 2020
Dak van de ondergrondse uitbreiding

Dak op de uitbreiding

Het dak van de ondergrondse uitbreiding onder de Bassecour zit er bijna op!
Het dak van de ondergrondse uitbreiding

23 maart 2020

Sporen in de muren

Tijdens de Vernieuwing & Verbouwing van Paleis Het Loo zijn alle vertrekken leeg gehaald en de muren van het paleis vrijgemaakt van houten panelen en deuren. Hoofdconservator Johan de Haan gaat op zoek naar sporen in de muren. En wat hij daar ontdekt…

18 maart 2020
Beton Kuip Paleis Het Loo

Bouwkuip van zelfhelend beton

Eind april 2019 is er begonnen met het betonwerk van de ondergrondse uitbreiding. Een bouwkuip geïnstalleerd om straks een nieuw entreegebied en Grand Foyer voor het museum te realiseren. Deze ondergrondse kuip moet wel waterdichtheid garanderen en daarvoor is een speciale techniek toegepast.

Voor Paleis Het Loo is er gekozen voor zelfhelend beton. Bij toetreding van grondwater als gevolg van eventuele scheurvorming ontwikkelen de sporen zich tot bacteriën, zodat scheuren weer dichten en lekkages worden voorkomen. Het is dus eigenlijk een heel slim mengsel dat zich continue aanpast aan de situatie. Een jaar na de start van het storten van het eerste betonmengsel is de kuip klaar en de wederopbouw begonnen.

Het volledige artikel is te vinden bij ‘in de media

20 februari 2020
200221 staatsietrap, audientiezaal en bouwput (14)_LR

Het paleis is asbestvrij

Een jaar voordat Nederlandse Rijkserfgoed gebouwen asbest vrij behoren te zijn, kan Paleis Het Loo met trots zeggen dat de grootste asbestsanering van Nederland succesvol is afgerond. Om de verwijdering van meer dan 4.500 m2 asbestbeplating mogelijk te maken, werden de historische interieurs uit vele paleisvertrekken geheel of gedeeltelijk door experts gedemonteerd en tijdelijk ondergebracht in geklimatiseerde depots. Inmiddels is de restauratie van de interieurs opgestart en wordt in de loop van 2020 gestart met de her-montage. De voormalige kamers en vertrekken, en ook gangen en zalen, krijgen stukje bij beetje hun charme weer terug.

3 februari 2020

Timelapse april – januari 2020

Vanuit het ‘diepste punt’ naar de opbouw van de ondergrondse uitbreiding.

31 december 2019

Twee jaar in één minuut

In 2018 begon de Vernieuwing & Verbouwing van het paleis. In twee jaar tijd is er heel veel werk verzet!

16 oktober 2019

Ontdekking in kabinet Willem 4

Hoofdconservator Johan de Haan vertelt hoe het interieur van het paleis als bouwpakket kan worden gezien. En wie is toch die ‘A.B.’ op de achterkant van de schoorsteenbetimmering?

8 juli 2019

Ontdekkingen Audiëntiezaal

Een plafond dat ooit is verhoogd en een verborgen (zelf)portretje… Bekijk deze video over de ontdekkingen die we hebben gedaan in de Audiëntiezaal.

24 juni 2019

Timelapse – Diepste punt

15 juni 2019

Diepste punt

De vloer van de ondergrondse uitbreiding is gereed, maar hoe gaan we nu verder? Jorden legt uit…

23 mei 2019

Diepste punt bereikt!

Het diepste punt is één van de hoogtepunten van de Vernieuwing & Verbouwing: de bouwkuip van de ondergrondse uitbreiding is klaar!

Bouwfeitjes:

  • 45.000 m³ zand verwijderd;
  • 35.000 m³ water afgevoerd;
  • 275 betonmixers gebruikt;
  • 4.000 m³ onderwaterbeton gestort.
20 mei 2019

Timelapse – Realisatie lege bouwkuip

12 april 2019

Timelapse – Onderwaterbeton

Het onderwaterbeton werd afgelopen maand gestort. Bekijk de voortgang in de timelapse.

1 maart 2019

Onderwaterbeton storten

Het vloer van de ondergrondse uitbreiding is onder water gestort. Jorden legt uit hoe dit precies in zijn werk is gegaan.

7 januari 2019

Het 1e jaar samengevat

Op 8 januari 2018 begon de Vernieuwing & Verbouwing van het paleis. We zijn nu precies 1 jaar bezig!

28 december 2018

asbestsanering

Een belangrijk onderdeel van de Vernieuwing & Verbouwing van Paleis Het Loo is de asbestsanering. Kijk mee hoe asbest wordt verwijderd in het paleis!

19 november 2018

Tijdelijke fundering

Een spannend onderdeel van de Vernieuwing & Verbouwing: de tijdelijke fundering van het paleis!

10 oktober 2018

Verwijdering van zandlaag

Er wordt alvast een laag droog zand verwijderd, daarna kan het echte uitgraven beginnen!

1 oktober 2018

Timelapse – Voorbereidingen

Timelapse over de periode september 2018. Er zijn met name werkzaamheden te zien als voorbereiding op het graafwerk.

22 augustus 2018
Paleis Het Loo Vernieuwt

Contouren ondergrondse uitbreiding zichtbaar

De ondergrondse wanden zijn gereed en de contouren van de nieuwe uitbreiding zijn inmiddels zichtbaar. De laatste ankers worden geplaatst en dan start het uitgraven.

Tekening van de ankerconstructie

13 juni 2018

De start

De bouw gaat nu echt beginnen! Jorden Hagenbeek vertelt over wat er tot nu toe gedaan is en wat er de komende periode gaat gebeuren.

5 juni 2018

Timelapse – Voorbereidingen graafwerk

De vierde timelapse van de Vernieuwing & Verbouwing van Paleis Het Loo is opgenomen in april en mei 2018. Hierin is te zien dat het storten van de ondergrondse betonwanden wordt afgerond. De wanden worden nu verankerd om daarna te kunnen beginnen met graven.

25 april 2018

Timelapse – CSM wanden

Het plaatsen van de CSM wanden rondom de Bassecour staat in deze timelapse centraal. Deze wanden worden gemaakt door de aarde ondergronds te mengen met water en cement door middel van een verticale ‘arm’ die op en neer beweegt in de grond.

4 april 2018

Het lege paleis

Het paleis is helemaal leeggehaald voor de Vernieuwing & Verbouwing. Een bijzondere gebeurtenis en een prachtig gezicht!

29 maart 2018

Timelapse – Verwijdering hek

De tweede timelapse van de Vernieuwing & Verbouwing van Paleis Het Loo. Opgenomen in februari en maart 2018.

15 maart 2018
Uithuizing Laatste object_Paleis Het Loo (3)_LR

Uithuizing laatste object!

Drie maanden nadat directeur Michel van Maarseveen symbolisch de voordeur op slot draaide, is Paleis Het Loo leeg. Op 15 maart is het laatste object, een 19e eeuws kleed uit het paleisvertrek van Koning Willem II, zorgvuldig ingepakt. Na de uithuizing van ruim 160.000 museumobjecten breekt een nieuwe fase aan; de renovatie kan beginnen!

Nog even binnenkijken hoe het was?

12 maart 2018
Archeologen op Bassecour

Archeologische vondsten op de Bassecour

Een Romeinse munt, de fundering van een 17e eeuwse fontein en aardewerk van vierduizend jaar oud. De grond onder de Bassecour ligt vol archeologische vondsten. De komende tijd zijn archeologen druk bezig om de sporen van vroegere bewoning op te graven en vast te leggen. Bekijk voor meer informatie de pagina veelgestelde vragen.

5 maart 2018

Uithuizing collectie

Het verhuizen van museumstukken: hoe gaat dat in zijn werk? Bekijk de video! #HetLooVernieuwt

15 februari 2018

Timelapse Bassecour

29 januari 2018
Bassecour Paleis Het Loo verbouwing

Leeghalen Bassecour

Het leeghalen van de Bassecour is begonnen met het verwijderen van het gras. Ook de keien rondom zijn verwijderd, in totaal maar liefst 25 kuub. En er is een begin gemaakt met het demonteren van de Dolfijnensprong.Dolfijnensprong Bassecour Paleis Het Loo

8 januari 2018
Uithuizing_collectie Paleis Het Loo_IMG_4941 – kopie

Start uithuizing collectie

Op 8 januari is gestart met uithuizing van de 170.000 objecten in het paleis. De objecten worden opgeslagen in een tijdelijk depot. De planning is om met Pasen het paleis leeg te hebben. Word lid van de facebookgroep voor een kijkje achter de schermen!

7 januari 2018
Hekken Paleis Het Loo sluiten voor grootscheepse verbouwing

De deur op slot

Directeur Michel van Maarseveen sluit de poorten van het paleis. De Vernieuwing & Verbouwing kan beginnen!

 

Foto: ANP – L. van Lieshout

7 maart 2017

Plan voor het paleis in 2022

Op 7 maart 2017 was de presentatie van het definitieve ontwerp. De inrichting van de veertig verschillende woonvertrekken is in 2021 verbeterd en vooral logischer. Bezoekers komen dan, net als de voormalige vorstelijke bewoners, over de Staatsietrap het paleis binnen en kunnen de stadhouderlijke route door het oostelijk deel en de koningsroute door het westelijk deel volgen. Enkele ruimtes zijn ingericht als dienstvertrekken om het ‘upstairs-downstairs’ gevoel over te brengen.

Tickets Webshop