Het hout van de gekapte historische eiken krijgt een tweede leven in het paleis. Maarten Kien vertelt in deze video hoe de bomen worden verwerkt tot parketvloer: ‘elke boom heeft een geheugen, een eigen dagboek… hoe verder je zaagt, hoe verder je terugbladert in dat dagboek. De vloer komt te liggen in de Balzaal, in de westvleugel van het paleis.
Nu alle bedrading en het leidingwerk (ten behoeve van de veiligheid en het behoud van het paleis en de collectie) geïnstalleerd is, plaatsen specialistische bouwbedrijven de originele wandpanelen terug.
Doordat de doorgangen straks te klein zijn, is één museumstuk alvast naar de plaats van bestemming gebracht. Om het stuk in het paleis te krijgen moest eerst het raamkozijn worden verwijderd. De Art handlers (Hizkia Van Kralingen) tilden het stuk vanuit de verhuiswagen over de Bassecour en vervolgens via een klein steigertje het paleis in. Dat is een precisieklus. De stukken komen uiteindelijk op bokken in het midden van de ruimte te staan. De schilderijen zijn natuurlijk wel ingepakt totdat hun plekje aan de wand gereed is.
Bezoekers konden het Paleisdak nog op via de tijdelijke bouwlift en trap. De Bassecour is inmiddels bijna weer terug, de liftschacht in het paleis is aangebracht en dus was het tijd om de lift en trap weer weg te halen. Het Paleisdak is komend BuitenGewoon Open-seizoen niet langer toegankelijk.
De Vernieuwing & Verbouwing verloopt, ondanks de strenge overheidsmaatregelen, zeer voorspoedig. De eerste betonplaten van het dak van de ondergrondse uitbreiding zijn gelegd, waarop vervolgens beton wordt gestort. Als alle platen liggen, wordt het steeds duidelijker dat het dak van de ondergrondse uitbreiding straks ook dient als de vloer van de Bassecour.
Het dak van de ondergrondse uitbreiding onder de Bassecour zit er bijna op!
Eind april 2019 is er begonnen met het betonwerk van de ondergrondse uitbreiding. Een bouwkuip geïnstalleerd om straks een nieuw entreegebied en Grand Foyer voor het museum te realiseren. Deze ondergrondse kuip moet wel waterdichtheid garanderen en daarvoor is een speciale techniek toegepast.
Voor Paleis Het Loo is er gekozen voor zelfhelend beton. Bij toetreding van grondwater als gevolg van eventuele scheurvorming ontwikkelen de sporen zich tot bacteriën, zodat scheuren weer dichten en lekkages worden voorkomen. Het is dus eigenlijk een heel slim mengsel dat zich continue aanpast aan de situatie. Een jaar na de start van het storten van het eerste betonmengsel is de kuip klaar en de wederopbouw begonnen.
Het volledige artikel is te vinden bij ‘in de media‘
Een jaar voordat Nederlandse Rijkserfgoed gebouwen asbest vrij behoren te zijn, kan Paleis Het Loo met trots zeggen dat de grootste asbestsanering van Nederland succesvol is afgerond. Om de verwijdering van meer dan 4.500 m2 asbestbeplating mogelijk te maken, werden de historische interieurs uit vele paleisvertrekken geheel of gedeeltelijk door experts gedemonteerd en tijdelijk ondergebracht in geklimatiseerde depots. Inmiddels is de restauratie van de interieurs opgestart en wordt in de loop van 2020 gestart met de her-montage. De voormalige kamers en vertrekken, en ook gangen en zalen, krijgen stukje bij beetje hun charme weer terug.
De ondergrondse wanden zijn gereed en de contouren van de nieuwe uitbreiding zijn inmiddels zichtbaar. De laatste ankers worden geplaatst en dan start het uitgraven.
Tekening van de ankerconstructie
Drie maanden nadat directeur Michel van Maarseveen symbolisch de voordeur op slot draaide, is Paleis Het Loo leeg. Op 15 maart is het laatste object, een 19e eeuws kleed uit het paleisvertrek van Koning Willem II, zorgvuldig ingepakt. Na de uithuizing van ruim 160.000 museumobjecten breekt een nieuwe fase aan; de renovatie kan beginnen!
Nog even binnenkijken hoe het was?
Een Romeinse munt, de fundering van een 17e eeuwse fontein en aardewerk van vierduizend jaar oud. De grond onder de Bassecour ligt vol archeologische vondsten. De komende tijd zijn archeologen druk bezig om de sporen van vroegere bewoning op te graven en vast te leggen. Bekijk voor meer informatie de pagina veelgestelde vragen.
Het leeghalen van de Bassecour is begonnen met het verwijderen van het gras. Ook de keien rondom zijn verwijderd, in totaal maar liefst 25 kuub. En er is een begin gemaakt met het demonteren van de Dolfijnensprong.
Op 8 januari is gestart met uithuizing van de 170.000 objecten in het paleis. De objecten worden opgeslagen in een tijdelijk depot. De planning is om met Pasen het paleis leeg te hebben. Word lid van de facebookgroep voor een kijkje achter de schermen!
Directeur Michel van Maarseveen sluit de poorten van het paleis. De Vernieuwing & Verbouwing kan beginnen!
Foto: ANP – L. van Lieshout
Op 7 maart 2017 was de presentatie van het definitieve ontwerp. De inrichting van de veertig verschillende woonvertrekken is in 2021 verbeterd en vooral logischer. Bezoekers komen dan, net als de voormalige vorstelijke bewoners, over de Staatsietrap het paleis binnen en kunnen de stadhouderlijke route door het oostelijk deel en de koningsroute door het westelijk deel volgen. Enkele ruimtes zijn ingericht als dienstvertrekken om het ‘upstairs-downstairs’ gevoel over te brengen.