Paleis Het Loo | Stallen en Koetshuizen

Stallen en Koetshuizen

Vanaf de kassa in het entreegebouw loopt u het Stallenplein op. De lage gebouwen links en rechts zijn de stallen. Ze zijn tussen 1907 en 1909 gebouwd in opdracht van Koningin Wilhelmina (1880-1962). Onder de overkapping bevindt zich de Aanspanplaats waar de koetsen en rijtuigen te zien zijn. Om uw bezoek te beginnen met een heerlijke kop koffie of thee loopt u even binnen bij grand café Prins Hendrik Garage.

Nieuwe inrichting

Koninklijke paarden

In het voorjaar van 2015 is de presentatie van Nederlands koninklijk vervoer opnieuw ingericht. Bezoekers kunnen de koetshuizen in om de koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden van heel dichtbij te bekijken.

Cadillac_stallenplein_Foto PHL_IMG_3971Topstuk in de collectie is de Cadillac Convertible Sedan. In 1949 werd de auto gekocht en gebruikt door Prinses Wilhelmina. Jarenlang leek deze auto te zijn verdwenen, maar onlangs dook hij op in de VS. Paleis Het Loo wist hem te verwerven en de auto, die meer zeemijlen heeft afgelegd dan kilometers over de weg, keerde in 2016 terug op Het Loo! Lees hier het volledige verhaal.

 

Lijkwagen

witte-lijkwagen_gIn het midden van het gebouw ziet u de twee grote koetshuizen waar nu de koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden zijn tentoongesteld. U kunt hier ook een aantal livreien (de uniformen van de koetsiers) bekijken. In de koetshuizen staan naast de bijzondere galaberline en een galacoupé, sport-, jacht- en dienstrijtuigen uit de 19e en de 20e eeuw. Een uniek rijtuig is de witte lijkwagen, die dienst heeft gedaan bij de begrafenis van Prins Hendrik en Koningin Wilhelmina.

paarden terug op het looIn het stallencomplex is in totaal plaats voor 88 paarden. In de linkerstal genieten twee paarden met een lange staat van dienst bij het Koninklijk Huis van hun oude dag.

Een deel van de stallen wordt nog steeds gebruikt door het Koninklijk Staldepartement in Den Haag.