recept Kaiser Wilhelm Bombe

Suzanne Lambooy maakte deze ijstaart met haar moeder Marianne vanuit hun gezamenlijk fascinatie voor de ijstaarten uit het kookboek van de 19e-eeuwse Duitse ‘Conditor‘ Carl Krackhart. Ook al vonden zij het eindresultaat wellicht verre van Krackharts perfectie, het plezier van het maken was groot. Wil je een gezellige middag in de keuken beleven met familie of vrienden voorafgaand aan het kerstdiner, dan raden wij je van harte aan om het ook te proberen!

De Kaiser-Wilhelm-Bombe bestaat uit een buitenlaag van vanille-ijs met daarin een kern van bevroren aardbeienslagroom. Rond de Bombe liggen toefjes chocoladeslagroom. Bovenop is de Bombe versierd met een marsepeinen kroon en een wapperende zwart-wit-rode  vlag, de kleuren van het toenmalige Koninkrijk Pruisen: het gebied waaruit keizer Wilhelm II afkomstig was. Sinds de Duitse eenwording van 1871 waren dit ook de toenmalige kleuren van Duitsland.

Benodigdheden:

  • 1 liter vanille-ijs
  • 500 gram aardbeien
  • 3 bekertjes slagroom (250 ml, min. 3,5% vet)
  • 4 afgestreken eetlepels cacaopoeder
  • marsepein, eventueel eetbaar goudpoeder en gouden taartballetjes
  • witte, eetbare ijscoating (Velvet Spray Wit voor levensmiddelen, 400 ml)

Kerstinspiratie

Meer weten van koninklijk tafelen en historisch koken? Bekijk de kerstpagina vol tips en inspiratie.

vormen

TINNEN IJSVORMEN

De antieke tinnen ijsvormen zijn moeilijk verkrijgbaar. Een bruikbaar alternatief zijn twee half ronde cakevormen die samen een bol maken (bv. Wilton Sports Ball Pan Set, € 13,95). Vet de vormen met een kwast in met plantaardig vet en koel ze in de vriezer. Vul een grote kom met ijsblokjes en plaats de twee helften daar in zodat ze koel blijven. Vul iedere helft vingerdik met vanille-ijs (totaal 1 liter), werk de binnenkant en de bovenrand glad af met een lepel of spatel en zet de vormen terug in de vriezer om hard te worden.
WERKWIJZE

WERKWIJZE

Ontdoe 500 gram aardbeien van de kroontjes, pureer ze met een staafmixer en zet kort in de vriezer om te koelen. Klop twee bekertjes slagroom met suiker zo stijf mogelijk en voeg hier de gepureerde aardbeien aan toe. Schep het mengsel luchtig om met een spatel en koel dit 30 minuten in de vriezer. Haal het slagroommengsel en de twee vormen gevuld met ijs uit de vriezer. Vul de twee halfronde helften met het slagroommengsel en werk de bovenrand glad af zodat de twee helften straks mooi op elkaar passen als een ronde bol. Laat de twee vormen in de vriezer stijf worden, dit duurt ongeveer een uur.
GARNERING

GARNERING

Modelleer intussen een kroon van marsepein. Gebruik bijvoorbeeld eetbaar goudpoeder en gouden taartballetjes om de kroon een keizerlijke uitstraling te geven. Knutsel met linten en ijzerdraad een wapperende vlag in de originele Pruisische kleuren zwart/wit/rood, of uiteraard in iedere andere kleur naar wens. Klop een bekertje slagroom en voeg hier het cacaopoeder aan toe. Klop deze slagroom niet te hard: anders wordt het maken van mooie bergjes een stuk lastiger. Gebruik twee lepels om er truffelvormige toefjes van te vormen en rondom op een bord te plaatsen.

Voltooiing

Haal nu de twee helften uit de vriezer. Nu volgt het spannendste onderdeel: hoe krijg je het ijs uit de vorm? Neem een grotere kom met warm water en plaats de ijsvorm daar tot de bovenrand in gedurende maximaal 7 seconden. Steek een mes in het midden van het ijs en wip de halve bol er zo uit op het bord tussen de chocoladetoefjes. Doe hetzelfde met de bovenkant. Voeg de twee helften samen. Omdat we hier gebruik maken van twee halve vormen blijft de naad zichtbaar en wordt het helaas niet één gladde bol zoals op de afbeelding in het boek. Om de naad weg te werken, gebruikte ik een witte eetbare ijscoating. Vul nu een spuitzak met de resterende aardbeienslagroom en spuit langgerekte toefen op de bovenkant. Zet de kroon met vlag erop en klaar is de ijsbombe!

Recept Kaiser Wilhelm Bombe

Het aansnijden van zo’n grote massieve ijsbombe bleek ook nog eens een uitdaging, want toen zakte het geheel helaas in elkaar. Daar hadden de koninklijke koks van toen vast een slimme oplossing voor. Waarschijnlijk gaat het in het originele recept daarom ook om een halfbevroren ijstaart. De ijsbombe is een mooi ‘conversation piece’ op de kersttafel en smaakt naar meer: op naar het volgende van Krackhart’s 1291 recepten!

Tickets Webshop