collectiE Centrum Nederland

CollectieCentrum Nederland geopend!

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, heeft op 13 september CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort geopend. Dat deed ze door het historische draaiorgel De Blauwe Mortier aan te zetten, het grootste object dat in CC NL wordt bewaard. CollectieCentrum Nederland brengt vier belangrijke rijkscollecties, die van het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, samen in een van de meest duurzame gebouwen van Nederland. Het samenbrengen van de vier collecties en de samenwerking tussen de vier partners maken CC NL uniek in de wereld.

CC NL Opening

Foto: Bibi Veth

Ingrid van Engelshoven

Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van OCW: "CollectieCentrum Nederland is een bijzondere locatie waar vier rijkscollecties samen gebracht zijn. Ik verwacht dat het erfgoedbeheer door het samenbrengen van de collecties naar een hoger plan getild kan worden. CC NL is modern, ongelofelijk duurzaam en toekomstbestendig. CC NL heeft alles in zich om uit te groeien tot een expertisecentrum op het gebied van het beheer en behoud van museale collecties. Prachtig dat wij dit in Nederland weten te realiseren."

Sleuteloverdracht CC NL 29 mei 2020

Sleuteloverdracht

Het gebouw is maar liefst 31.500 m2 groot en zorgt voor optimaal beheer en behoud van deze vier rijkscollecties. Het wordt dé plek voor onderzoek, uitwisseling van expertise en bruikleen van topwerken. Met het CC NL brengen de vier instellingen het erfgoedbeheer op alle vlakken naar een hoger niveau.

Met de sleuteloverdracht op 29 mei 2020 was de gezamenlijke huisvesting van rijkscollecties een feit!

CCNL van start

Vier rijkscollecties

De vier instellingen beheren een collectie van uiteenlopende objecten. Je kunt CC NL daarmee het fysieke geheugen van Nederland noemen. Voor het eerst kunnen wetenschappers voorwerpen uit de koninklijke verzameling bestuderen, naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit. De samenwerking zorgt voor kostenbesparing en maakt faciliteiten mogelijk die de hele cultuursector ten goede komen.

Een duurzaam gebouw

Het gebouw bestaat uit drie delen: een kop, een hals en een romp. De twee ateliers vormen het hart van het CollectieCentrum. Daaromheen liggen onder meer een fotostudio, onderzoeksruimtes en een emballageruimte. In de kop bevinden zich gastvrije ontvangstruimtes en kantoren, terwijl de vier verdiepingen met depots de bijna 25 meter hoge romp vormen.

Het CC NL is goed bereikbaar – Het ligt centraal in het land, dicht bij de snelweg en dicht bij een treinstation.

Collectie in het CCNL

5 STERREN VOOR DUURZAAMHEID

Bij de ontwikkeling van CC NL stond duurzaamheid voorop. Het CC NL is gecertificeerd volgens de BREEAM NL-systematiek. Dit is een internationaal instrument om de duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen. Het ontwerp is gewaardeerd met 5 sterren (‘outstanding’), de hoogst mogelijke score.

Het gebouw creëert zo veel mogelijk zelf het vereiste klimaat. Door de buitenmuren wel, maar de vloer niet te isoleren, creëren de warmte en koude van de onderliggende aardlaag een constante temperatuur van 12 tot 15 graden. Perfect voor de opslag van de collectie. Met 3.700 m2 aan zonnepanelen op het dak produceren we eigen energie. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten. Ook draagt het ontwerp van het landschap rondom het gebouw bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna.

Eerste bouwhandeling CC NL

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft op 14 juni 2018 in Amersfoort de eerste bouwhandeling verricht voor het CollectieCentrum Nederland (CC NL).

CCNL van start

AAN DE SLAG

'Tientallen collega’s werken al geruime tijd aan het digitaliseren, documenteren en inpakken van de vele duizenden objecten die straks naar Amersfoort verhuizen. Het verheugt ons dat nu ook de bouw van start gaat. Een gezamenlijk gebouw voor het fysieke geheugen van Nederland komt zo weer een stap dichterbij.'
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum namens de vier CC NL-partners

LOCATIE

Lucas Bolsius, Burgemeester van Amersfoort:  ‘Voor Amersfoort is het een eer om gastheer te zijn voor de schatten van toonaangevende nationale musea en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.’

ontwerpteam

De samenwerkende instellingen hebben een ontwerpteam geselecteerd bestaande uit het Delftse architectenbureau cepezed en de adviesbureaus ABT, Valstar Simonis en Peutz. Cepezed ontwierp onder meer het Eye Collectiecentrum in Amsterdam en het DSM Biotechnology Center in Delft.

Jan Pesman, architectenbureau cepezed: ‘We zien er enorm naar uit de ‘schatkamer’ van Nederland te ontwerpen. Het CC NL wordt een functioneel en duurzaam gebouw van hoge kwaliteit dat een energie-efficiënte kunstopslag gaat combineren met een inspirerende werkomgeving voor de beheer en behoud van de nationale collectie’.

Tickets Webshop