collectiE Centrum Nederland

TUINEN EN STALLEN OPEN

Vanwege corona-maatregelen zijn wij verplicht onze bezoekers te registreren. Koop tickets online, dit voorkomt filevorming bij de entree. Het paleis is gesloten.

CollectieCentrum Nederland

Het Nederlands Openluchtmuseum, het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en museum Paleis Het Loo openen in de zomer van 2021 samen het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort. Een dergelijke intensieve samenwerking is uniek in de wereld.

Het gebouw is maar liefst 31.500 m2 groot en zorgt voor optimaal beheer en behoud van deze vier rijkscollecties. Het wordt dé plek voor onderzoek, uitwisseling van expertise en bruikleen van topwerken. Met het CC NL brengen de vier instellingen het erfgoedbeheer op alle vlakken naar een hoger niveau.

Met de sleuteloverdracht op 29 mei 2020 is de gezamenlijke huisvesting van rijkscollecties een feit!

Sleuteloverdracht

Sleuteloverdracht CC NL 29 mei 2020

Samenwerking

De vier instellingen beheren een collectie van uiteenlopende objecten. Je kunt CC NL daarmee het fysieke geheugen van Nederland noemen. Voor het eerst kunnen wetenschappers voorwerpen uit de koninklijke verzameling bestuderen, naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit. De samenwerking zorgt voor kostenbesparing en maakt faciliteiten mogelijk die de hele cultuursector ten goede komen.

Vier rijkscollecties

CCNL van start

Een duurzaam gebouw

Het gebouw bestaat uit drie delen: een kop, een hals en een romp. De twee ateliers vormen het hart van het CollectieCentrum. Daaromheen liggen onder meer een fotostudio, onderzoeksruimtes en een emballageruimte. In de kop bevinden zich gastvrije ontvangstruimtes en kantoren, terwijl de vier verdiepingen met depots de bijna 25 meter hoge romp vormen.

Het CC NL is goed bereikbaar – Het ligt centraal in het land, dicht bij de snelweg en dicht bij een treinstation.

5 STERREN VOOR DUURZAAMHEID

Bij de ontwikkeling van CC NL stond duurzaamheid voorop. Het CC NL is gecertificeerd volgens de BREEAM NL-systematiek. Dit is een internationaal instrument om de duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen. Het ontwerp is gewaardeerd met 5 sterren (‘outstanding’), de hoogst mogelijke score.

Het gebouw creëert zo veel mogelijk zelf het vereiste klimaat. Door de buitenmuren wel, maar de vloer niet te isoleren, creëren de warmte en koude van de onderliggende aardlaag een constante temperatuur van 12 tot 15 graden. Perfect voor de opslag van de collectie. Met 3.700 m2 aan zonnepanelen op het dak produceren we eigen energie. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten. Ook draagt het ontwerp van het landschap rondom het gebouw bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna.

Collectie in het CCNL

Eerste bouwhandeling CC NL

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft op 14 juni 2018 in Amersfoort de eerste bouwhandeling verricht voor het CollectieCentrum Nederland (CC NL).

CCNL van start

AAN DE SLAG

'Tientallen collega’s werken al geruime tijd aan het digitaliseren, documenteren en inpakken van de vele duizenden objecten die straks naar Amersfoort verhuizen. Het verheugt ons dat nu ook de bouw van start gaat. Een gezamenlijk gebouw voor het fysieke geheugen van Nederland komt zo weer een stap dichterbij.'
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum namens de vier CC NL-partners

LOCATIE

Lucas Bolsius, Burgemeester van Amersfoort:  ‘Voor Amersfoort is het een eer om gastheer te zijn voor de schatten van toonaangevende nationale musea en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.’

ontwerpteam

De samenwerkende instellingen hebben een ontwerpteam geselecteerd bestaande uit het Delftse architectenbureau cepezed en de adviesbureaus ABT, Valstar Simonis en Peutz. Cepezed ontwierp onder meer het Eye Collectiecentrum in Amsterdam en het DSM Biotechnology Center in Delft.

Jan Pesman, architectenbureau cepezed: ‘We zien er enorm naar uit de ‘schatkamer’ van Nederland te ontwerpen. Het CC NL wordt een functioneel en duurzaam gebouw van hoge kwaliteit dat een energie-efficiënte kunstopslag gaat combineren met een inspirerende werkomgeving voor de beheer en behoud van de nationale collectie’.

Tickets Webshop