geschiedenis 17e eeuw

Geschiedenis 17e eeuw

Moet koning-stadhouder Willem III niet in de geschiedenisboeken staan in plaats van Lodewijk XIV? Dat is de vraag weer leerlingen mee aan de slag gaan in dit lesprogramma. In de voorbereidende les maken zij kennis met Willem III. Tijdens de museumles passen de leerlingen hun kennis van tijdvak 6 en Willem III toe om codes te kraken. Als alles goed wordt opgelost, kunnen zij het klaslokaal ontsnappen.

Tenslotte gaan de leerlingen in de afrondende les in debat over de hoofdvraag.

Doel van de les

  • De leerlingen leren de Europese geschiedenis te concretiseren aan de hand van koning-stadhouder Willem III in relatie tot de 17e eeuw.
  • De leerlingen leren hoe koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary in de 17e eeuw op Paleis Het Loo woonden.
  • De leerlingen leren over de rol van Willem III in de geschiedenis van de Nederlanden en Europa in de Gouden Eeuw.
  • De leerlingen onderzoeken uitingen van het streven naar absolute macht door de Oranjes.
  • De leerlingen leren over de wereldwijde handelscontacten in de Gouden Eeuw.
  • De leerlingen leren over cultuur in de Gouden Eeuw.
  • De leerlingen leren samenwerken.
  • De leerlingen leren bronnen te onderzoeken.
  • De leerlingen leren debatteren, argumenteren en zich verdiepen

Ervaring van een leerkracht

In bewerking.

Op school

Bij dit programma is een uitgebreid lespakket ontwikkeld, waarmee je op school het bezoek van de museumdocent kunt voorbereiden en afronden.

IN DE MUSEUMLES

Leerlingen werken in groepjes aan drie opdrachten binnen de thema’s handel, politiek en cultuur. Daarmee verdiepen zij hun kennis over tijdvak 6 en koning-stadhouder Willem III. Bij elke opdracht is een code te verdienen, waarmee het slot voor de volgende opdracht geopend kan worden en leerlingen een gebeurteniskaart krijgen. Alle gebeurteniskaarten moeten aan het eind in de juiste chronologische volgorde op een tijdlijn worden geplaatst. Pas dan kan de laatste code worden verkregen, die toegang geeft tot de sleutel van het lokaal.

Koning-Stadhouder Willem III door J.H. Brandon, ca. 1690, Paleis Het Loo, bruikleen Koninklijke Verzamelingen, Den Haag_LR
5A-Witte Loo Schelfhout_schoon_historie Paleis Het Loo_LR

Algemene informatie

Een goede voorbereiding staat garant voor een succesvol bezoek. Gaan we in de ochtend of in de middag? Hoeveel begeleiders zijn er nodig en wat doen we met de lunch?

Wij adviseren je graag vrijblijvend over de mogelijkheden: info@paleishetloo.nl of 055-5772400.

Doelgroepvoortgezet onderwijs
Duurvanaf 50 minuten
Periodejan t/m maart

okt t/m dec

Paleis Het Loo is op maandag gesloten.

Kosten

De kosten voor een klas van maximaal 30 leerlingen zijn €35,-. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, entree voor leerlingen en begeleiders, parkeren en begeleiding door de museumdocent.

Combineer je bezoek aan Paleis Het Loo met een educatieve rondwandeling door het paleispark. We informeren je graag over de mogelijkheden.

Lees meer over de route naar het paleis.

Aanmelden

Heb je vragen over dit lesprogramma? Neem dan contact op via telefoonnummer 055 – 577 24 00. Voor het direct reserveren kun je het formulier gebruiken.

Tickets Webshop