Muziektheater in 2022

Willem III: Een Moordfeest

In mei en juni 2022 organiseert Paleis Het Loo samen met Tafel van Vijf muziektheater een nieuw, vakoverstijgend lesprogramma voor het voortgezet onderwijs. Centraal hierin staan de thema's identiteitsvorming, ambitie en onzekerheid.

Het programma start met een rondleiding door het vernieuwde paleis, dé plek die hoofdpersoon Willem III in de 17e eeuw bouwde en waar hij woonde. Daarna volgt de muziektheatervoorstelling, met als afsluiting een nagesprek met de cast.

Interne strijd en macht

Identiteit, ambitie en onzekerheid speelden, net als bij jongeren nu, een grote rol in het leven van koning-stadhouder Willem III. De eerste bewoner van Paleis Het Loo deed er alles aan om te laten zien dat hij een groot leider was, maar van binnen was hij juist kwetsbaar. Willem worstelde met onzekerheden over zijn uiterlijk, geaardheid en gezondheid. Na de moord op de gebroeders De Witt stond Willems leven op z’n kop. Ineens was hij de machtigste man van het land en stond hij op een allesbepalend kruispunt in zijn leven.

De muziektheatervoorstelling start op de avond van de moordpartij. Ondersteund door live muziek belichten de acteurs het leven, de ambities en beslissingen van koning-stadhouder Willem III vanuit verschillende perspectieven. Kun je onzekerheden overwinnen door het hebben van een succesvolle carrière? Is macht en (over)compensatie de sleutel tot persoonlijke vrijheid? Tijdens het nagesprek tussen cast en klas staan de vragen uit de voorstelling centraal, met veel ruimte voor inbreng van de leerlingen.

Praktische informatie

  • alle leerlingen van het voortgezet onderwijs. Dit tijdsbeeld komt voor in 2 mavo, 2 havo, 2 vwo, 4 havo en 5 vwo.
  • vakoverstijgend: geschiedenis, CKV, burgerschap en maatschappijleer
  • € 475 per klas van 30 leerlingen (ex. btw). Betaling met CJP is mogelijk.
  • 18 speeldagen in 2022: van 9 t/m 25 mei en 30 mei t/m 3 juni 2022. Van 10.00 - 12.30 uur of van 13.00 tot 15.30 uur.
  • Het verzorgen van busvervoer is mogelijk op aanvraag.
Beeld Willem_FotoMX-55_bew
FotoMX-46
Paleis Het Loo in de toekomst - Artist impression KAAN Architecten
Beeld Mary_FotoMX-56-bew

Theaterbeelden zijn van de vorige voorstelling King Bi, ook met Tafel van Vijf.

Tickets Webshop