Paardenkracht & koetsenpracht

Paardenkracht & koetsenpracht

In dit lesprogramma maken leerlingen kennis met de beroepen die werden uitgeoefend in de stallen van Paleis Het Loo. De leerlingen kruipen in de huid van een hoefsmid, stalknecht, lakei, koetsier, koetshuisbediende en een wagenmaker. Door kleding en gereedschappen worden de beroepen tastbaar. Hoe voelt het om een hoge hoed of een jas van een lakei te dragen? En wat deed de hoefsmid met het hoefijzer en de hamer?

Doel van de les

  • Leerlingen leren over verschillende algemene beroepen, hoe deze beroepen zich kenmerken (kleding en gereedschap) en wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen toen en nu.
  • Leerlingen leren over beroepen die uitgeoefend werden in de stallen van Paleis Het Loo en de werkzaamheden, gereedschappen en kleding die daarbij horen.
  • Dit programma bevat meerdere kunstdisciplines zoals muziek en drama, zoals uitbeelden, verkleden en inleven in een bepaald beroep. Leerlingen spreken hun ritmische vaardigheden aan door een onderdeel ‘bodypercussie’.
  • Leerlingen werken aan hun woordenschat binnen het thema beroepen en stimuleren hun leesvaardigheid (en eventueel schrijfvaardigheid).
  • In dit programma komen 21e-eeuwse vaardigheden aan bod, zoals: samenwerken, communiceren, creatief denken en sociale, culturele vaardigheden.

In de stallen

Leerlingen bezoeken onder begeleiding van een museumdocent plekken die van belang waren voor het uitoefenen van zes beroepen. Uit een bolderkar wordt een voorwerp gepakt dat iets te maken heeft met één van de beroepen. Een aantal leerlingen beeldt met het voorwerp uit welk beroep op de kaart staat. Na het uitbeelden verdienen die leerlingen een sticker met het beroep erop dat ze hebben uitgebeeld. Vervolgens wordt het beroep besproken aan de hand van een kijkplaat. Aan het einde van de museumles hebben alle leerlingen een beroep uitgebeeld en een sticker met een beroep. Tot slot werken de leerlingen toe naar een klassikale opdracht die ze niet snel zullen vergeten!

OP SCHOOL

Bij dit programma is een uitgebreid lespakket ontwikkeld, waarmee je op school het museumbezoek kunt voorbereiden en afronden.

Bekijk de docentenhandleiding van dit lesprogramma met de uitgewerkte voorbereidende en afrondende lessen.

Deze les sluit aan bij de (IPC)  thema’s kleding, wat trek jij aan? De verhalen die mensen vertellen, de beroepen, geschiedenis, vervoer, de auto's, de dieren en het gereedschap.

Ervaring van een leerkracht

'Met activiteiten voor alle leerlingen, het gevoel dat je even terug in de tijd gaat en je inleven in beroepen met echte spullen, is dit lesprogramma een programma waar alle leerlingen met veel plezier op terug kijken.'

IMG_6686
IMG_6736

Algemene informatie

Een goede voorbereiding staat garant voor een succesvol bezoek. Gaan we in de ochtend of in de middag? Hoeveel begeleiders zijn er nodig en wat doen we met de lunch?

Wij adviseren je graag vrijblijvend over de mogelijkheden: info@paleishetloo.nl of 055-577 24 00.

Doelgroepgroep 3 t/m 5
Duur60 minuten
Periodeapril t/m september

Paleis Het Loo is op maandag gesloten.

Lees meer over de route naar het paleis.

Kosten

De kosten voor een klas van maximaal 30 leerlingen zijn €35,-. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, entree voor leerlingen en begeleiders, parkeren en begeleiding door de museumdocent.

Combineer je bezoek aan Paleis Het Loo met een interessante rondwandeling door het paleispark. We informeren je graag over de mogelijkheden.

 

Aanmelden

Heb je vragen over dit lesprogramma? Neem dan contact op via telefoonnummer 055 – 577 24 00. Voor het direct reserveren kun je het formulier gebruiken.

Tickets Webshop