nederland

nederland & oranje

Vanwege schoolvakantie geopend Vanwege schoolvakantie open

Nederland & Oranje

In dit lesprogramma maken leerlingen kennis met het werk van een conservator. Dat is belangrijk, want de conservatoren van Paleis Het Loo kunnen wel wat hulp gebruiken bij de inrichting van het museum na de verbouwing. Welke Oranjes waren nu het meest belangrijk en verdienen de beste plek? De leerlingen verdiepen zich in de Oranjes en maken in de klas een 'Wall of fame' van vijf Oranjes die het meest hebben gedaan voor Nederland.

Doel van de les

  • Leerlingen verdiepen hun kennis van de Nederlandse geschiedenis.
  • Leerlingen leren over verschillende Oranjes en hun rol in onze geschiedenis.
  • Leerlingen leren het verschil tussen stadhouders en koningen.
  • Leerlingen leren over persoonlijke en staatsrechtelijke aspecten van de Oranjegeschiedenis.
  • Leerlingen leren samenwerken en presenteren.
  • Leerlingen leren hun mening te vormen en die te onderbouwen.
  • Leerlingen doen ervaring op met onderzoeksvaardigheden.

Ervaringen

‘De les sluit mooi aan bij de geschiedenislessen in de bovenbouw’. En ‘Wat een heerlijke les; onderzoeken en in de geschiedenis duiken van ons koningshuis’, aldus twee leerkrachten.

Op school

Bij dit programma is een uitgebreid lespakket ontwikkeld, waarmee u op school het museumbezoek kunt voorbereiden en afronden.

Deze les sluit aan bij de (IPC)  thema’s zij maakten het verschil, de stadhouders, de koning/koningin, geschiedenis en het koningshuis.

MUSEUMLES IN DE KLAS

Nadat de leerlingen in de voorbereidende les hebben ervaren wat een conservator doet, gaan zij in de museumles aan de slag met het onderzoeken van de Oranjes. De leerlingen krijgen in groepjes archiefdozen gevuld met voorwerpen, documenten en geluidsfragmenten van en over de Oranjes. Na hun onderzoek verwoorden de leerlingen welke Oranje zij belangrijk vinden en komt uiteindelijk een selectie tot stand voor de Wall of fame die tijdens de afrondende les wordt gemaakt.

Algemene informatie

‘Nederland & Oranje’ kan aan één of, in overleg, aan meerdere groepen tegelijk gegeven worden.
Wij adviseren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden: educatie@paleishetloo.nl of 055-5772465.

Doelgroepgroep 6 t/m 8
Duur90 minuten
Periodeoktober t/m maart

Kosten

Voor een klas van maximaal 30 leerlingen zijn de kosten
€ 50,-. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal en begeleiding door de museumdocent, exclusief kilometervergoeding van 0,19 cent per kilometer.

Aanmelden

Heeft u vragen over dit lesprogramma? Neem dan contact op via telefoonnummer 055 – 577 24 65. Voor het direct reserveren kunt u het formulier gebruiken.

Tickets Webshop