Servies bij De Keizerskroon

dinsdag 27 maart 2018

SERVIES VAN PALEIS HET LOO IN HOTEL DE KEIZERSKROON

In de hal van Bilderberg Hotel De Keizerskroon is een deel van het porseleinen servies van Koning Willem I te zien, afkomstig uit de collectie van Paleis Het Loo. De presentatie van het servies maakt deel uit van Paleis Het Loo on Tour, waarbij tijdens de vernieuwing en verbouwing een deel van de museumcollectie elders wordt getoond.

Nauwe band

De Keizerskroon is als hotel nauw verbonden met de geschiedenis van Paleis Het Loo. Het was enige tijd eigendom van Koningin Wilhelmina en er verbleven bijzondere gasten, zoals Tsaar Peter de Grote en Keizerin Sisi.

Het zogenoemde ‘Doorniks servies’ van koning Willem I bestond oorspronkelijk uit  meer dan 4.000 delen, waarvan er nu nog ongeveer 550 stuks in de collectie van Paleis Het Loo worden bewaard. In Hotel de Keizerskroon worden hiervan 16 onderdelen getoond, zoals een grote terrine, fruitmanden, zoutvaatjes en een mosterdpotje. 

Koning Willem I

Koning Willem I werd in 1815 ingehuldigd als eerste Oranje-koning. Hij bestelde dit servies bij de porseleinfabriek in Doornik (Tournai). Het strak vormgegeven servies in Empire-stijl is versierd met een gekroonde ‘W’ in blauw. De reacties van de hotelgasten op het servies zijn heel positief; men vindt het verrassend om dit servies op deze plek  te kunnen bekijken.

Foto Hotel de Keizerskroon
Gedekte_tafels_kamer_Willem_I_2014_FOMElsevierStokmans_VN24
Servies Paleis Het Loo bij Hotel de Keizerskroon
Tickets Webshop