Delfts blauw & Schiphol

maandag 28 mei 2018

Paleis Het Loo toont Delfts blauw op Schiphol

Paleis Het Loo en Amsterdam Airport Schiphol gaan een unieke samenwerking aan voor vier jaar. Op de E-pier van Schiphol hebben reizigers een onverwachte ontmoeting met kunst; twaalf Delfts blauwe vazen uit de tuinen van Paleis Het Loo worden gepresenteerd in een ontwerp van Dutch Designer Mae Engelgeer. De presentatie maakt deel uit van Paleis Het Loo on Tour, een initiatief van het museum om tijdens de vernieuwing en verbouwing bijzondere deelcollecties op verschillende plaatsen in Nederland aan nationaal en internationaal publiek te tonen.

Deze vazen zijn ook nog steeds te zien in de tuinen van Paleis Het Loo. Speciaal voor deze samenwerking zijn er extra vazen gereproduceerd.

Delfts_blauw_in de paleistuinen_Paleis Het Loo_IMGP6627

Delfts blauw

Koning-stadhouder Willem III en Koningin Mary II waren de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Het is Mary die in de 17e eeuw de basis legt voor Delfts blauw als ons nationaal icoon. Aan de hand van enkele bewaard gebleven tuinvazen heeft Koninklijke Tichelaar Makkum de tuinvazen gereproduceerd en handbeschilderd in de hoogstaande 17e-eeuwse tinglazuurtechniek.

Designer Mae Engelgeer

Het werk van de bekende Nederlandse designer Mae Engelgeer is wereldwijd te zien door de samenwerkingen die zij heeft met internationale merken waarvoor zij ontwerpt binnen haar signatuur. De herkenbaarheid van haar handschrift zoals het gebruik van kleur en materiaal heeft zij toe kunnen passen op dit bijzondere project.

Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen, Paleis Het Loo 2016_ACL6060_IMGL9776
Delfts blauw in de paleistuinen
uitgelicht_Onderscheidingen van de conciërge van Huis ten Bosch. Foto SIMK

Foto header: Amsterdam Airport Schiphol / Bart Brussee

Tickets Webshop