kunstwerk verlicht cc nL

woensdag 20 januari 2021

Kunstwerk verlicht CC NL

CollectieCentrum Nederland (CC NL) ontsteekt vanavond het lichtkunstwerk dat kunstenaar Herman Kuijer speciaal voor dit gebouw heeft ontworpen. Een groot aantal lichtbundels creëert een voortdurend langzaam veranderend patroon op het nieuwe gebouw langs de A28 in Amersfoort. Hier beheren het Nederlands Openluchtmuseum, Museum Paleis Het Loo, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum een groot deel van hun collecties.

Het kunstwerk van Herman Kuijer bestaat uit 28 beweegbare lichtarmaturen rondom het hoge gedeelte van het gebouw. Het zachte witte licht beweegt in een volledig willekeurig patroon over de gevel. Het lichtbeeld verandert daardoor voortdurend heel langzaam. Door variatie in lichtintensiteit, de breedte van de lichtbundels, de wisselende bewegingssnelheid en de richting waarin het licht schijnt, ontstaan permanent nieuwe subtiel van elkaar verschillende beelden. Het lichtkunstwerk gaat ruim voor zonsondergang aan, zodat het werk langzaam opkomt terwijl het buiten donkerder wordt. De volgende dag vervaagt het langzaam als het weer licht wordt.

Herman Kuijer

Herman Kuijer (1953) maakt sinds het eind van de jaren zeventig door het hele land lichtinstallaties, veelal in de openbare en semi-openbare ruimte. Hij is bekend van onder meer de Marstunnel in Zutphen, Westpoint in Tilburg, het Parktheater in Eindhoven en de onderdoorgang onder de A2 die de Meern met Utrecht verbindt. Zijn werk is opgenomen in diverse particuliere- en bedrijfscollecties.

CCNL kunstwerk

Herman Kuijer, lichtkunstenaar: 'Het licht legt een zachte laag over het harde gebouw. Binnen bevriezen de culturele instellingen de tijd door het zorgvuldig conserveren van de collecties, buiten verglijdt de tijd ongrijpbaar.'

Collectiecentrum Nederland

Collectiecentrum Nederland (CC NL) is een unieke samenwerking tussen vier culturele instellingen. In het gebouw van 31.500 m2 groot dragen zij zorg voor optimaal beheer, behoud van de rijkscollecties. CC NL is een katalysator voor kennis, onderzoek en bruikleenverkeer. Gezamenlijk beheren de instellingen een collectie die je het fysieke geheugen van Nederland zou kunnen noemen. Het samenbrengen van de collecties biedt wetenschappers de gelegenheid om objecten uit de koninklijke verzameling te bestuderen naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit. De schaalvergroting zorgt voor een kostenbesparing voor de vier instellingen en maakt het mogelijk voor Nederland unieke faciliteiten te bieden, die de gehele cultuursector ten goede komen. Het gebouw in Amersfoort werd in 2020 opgeleverd. Momenteel worden de collecties overgebracht van de huidige depots naar CC NL. In juni wordt CC NL officieel geopend.

Tickets Webshop