koninklijk servies op paleis het loO

Paleis Het Loo is gesloten vanwege Vernieuwing & Verbouwing

maandag 04 december 2017

Vanaf 16 december haalt museum Paleis Het Loo de mooiste serviezen, tafelstukken en kristal uit de kast van alle eerdere edities van Winterpaleis Het Loo. Highlights zijn het nieuwste servies van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en feestelijk gedekte tafels van het ‘verjaardagsdiner’, dat op 28 april jl. plaatsvond ter gelegenheid van de 50-ste verjaardag van de Koning.

Kerstopstelling

De vertrekken in het paleis zijn sfeervol ingericht met kerstbomen in verschillende stijlen en groenversiering. Vanwege de aanstaande verbouwing en vernieuwing is het voorlopig de laatste kerstopstelling in het paleis, waarbij de tafels met de mooiste serviezen van de afgelopen jaren feestelijk worden gedekt. Hoe het servetten vouwen in zijn werk gaat is te zien tijdens demonstraties en ook kunnen bezoekers zelf aan de slag om bijvoorbeeld een ‘papegaai’, ‘historische keukenmeid’ of ‘lotusbloem’ te vouwen.

Nieuw Servies

In de Oostvleugel is de tafel gedekt met een deel van het nieuwe servies van het koningspaar, dat sinds dit voorjaar wordt gebruikt bij staatsbanketten en officiële diners met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en ambassadeurs. Het is ontworpen in de traditie van het ‘Delfts Blauw’, met het monogram van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met de Koninklijke kroon. Ontwerptekeningen en een filmpje tonen het maakproces. Ook staat het nieuwe tenue van de lakeien opgesteld. Daarnaast zijn er in de Oostvleugel menukaarten te zien en de Eetkamer van Prinses Margriet, die dit jaar voor de laatste keer wordt opengesteld.

Tickets Webshop