het paleis op reis!

dinsdag 09 januari 2018 / door

Nog een paar weken en dan is het zover: Paleis Het Loo gaat vernieuwen en verbouwen. Dat betekent dat er vanaf 2018 tot de heropening in 2021 voor bezoekers én voor de medewerkers veel verandert. Voor de schoolprogramma’s van Paleis Het Loo biedt het juist nieuwe kansen!

HET PALEIS OP REIS

De komende drie jaar geven we van januari tot en met maart museumlessen op scholen: ‘het paleis op reis’. Soms letterlijk met het paleis onder de arm: van  het Corps de Logis, het hart van het paleis, is een prachtig 3D-model gemaakt, die kinderen zelf in elkaar zetten. Het grote staatsiebed van Koning-Stadhouder Willem III kunnen ze in de Bedkamer neerzetten, de kroonluchter uit de Salon van Koningin Emma komt aan het plafond te hangen. Het 3D-paleis is de start van de museumles ‘Wonen in een paleis’. Aangevuld met indrukwekkende 360° foto’s van het paleis maken leerlingen een reis door Paleis Het Loo. Waarom die les eindigt met een kopje thee en beschuit met muisjes voor iedereen? Dat houden de museumdocenten graag nog even geheim… Het 3D-paleis is ook te koop in de paleiswinkel.

HANDIG VOOR LERAREN, ACTUEEL VOOR LEERLINGEN

De lessen ‘Het paleis op reis’ bieden nieuwe kansen voor scholen. Leraren hoeven geen vervoer meer van en naar Apeldoorn te regelen, of begeleiders te zoeken. We draaien het om: met de mooiste verhalen, bijzondere voorwerpen en nieuwe werkvormen komen de museumdocenten op bezoek, ook van oktober tot en met december. Het gaat nog steeds over het paleis, alleen nu met de mogelijkheden die het klaslokaal biedt. Ruimte genoeg om met een VR-bril door de paleisvertrekken te lopen, of via verborgen hoekjes in reiskisten het mysterie van een gevonden document te ontrafelen.

Wat voorbeelden: voor het vak Geschiedenis in het voortgezet onderwijs spelen leerlingen ‘escape the classroom’ terwijl ze debatteren over Koning-Stadhouder Willem III en zijn rivaal, de Franse Koning Lodewijk XIV. En in de Kunstvakken en het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming staat de verbouwing van Paleis Het Loo zelf centraal. Stel dat de leerlingen de architect zijn van de nieuwe ondergrondse museumzalen, hoe richten ze die ruimtes in? Waar moeten de toiletten komen en waar het Juniorpaleis, het kindermuseum? En waarover zou de eerste tentoonstelling bij de heropening in 2021 moeten gaan?

BEROEPEN IN DE STALLEN

Tussen april en september zijn de tuinen en stallen van Het Loo geopend voor publiek. Dé kans om deze onderdelen van het museum eens extra in het zonnetje te zetten. Speciaal voor schoolgroepen zijn er nieuwe lessen in de tuinen en stallen. In de stallen nemen ze een uniek kijkje achter de schermen. Wist u bijvoorbeeld dat er bij Het Loo een hooiberg staat, die nog steeds in gebruik is voor de koninklijke paarden? Of dat leerlingen straks oog in oog met de oude smederij kunnen staan? In het lesprogramma ‘Paardenkracht en Koetsenpracht’ spelen ze allerlei beroepen na die nodig waren voor de koning en koningin om uit rijden te gaan in de Veluwse bossen. En als Junior-conservator  gaan leerlingen uit groep 6 t/m 8 met een echte onderzoekstas meten, ruiken, vastleggen en vergelijken om de ideale kinderroute door de stallen te bedenken.

DE TUINEN: VOEL HET LEVEN AAN HET HOF

In de tuinen kun je het hofleven heel goed ervaren. Hoe flaneerden de koninklijke bezoekers in de paleistuinen? De antwoorden staan op Mooie prenten uit de 17e eeuw. Aan leerlingen de taak net zo mooi rechtop te lopen en elkaar hoffelijk te begroeten! De kleuters bereiden in het vervolg op het prentenboek ‘Prins Willem danst’ een groots tuinfeest voor, compleet met bijen als bediendes, fonteinen-muziek, vrolijke bloemen en handpoppen van de hondjes Willem en Helga als stralend middelpunt. Voor het voortgezet en beroepsonderwijs gaat het om de tuinen als geheel. Welke verwijzingen naar de Gouden Eeuw en de VOC zijn er bijvoorbeeld te vinden? En hoe onderhoudt de Tuindienst de indrukwekkende tuinen? Voor iedere leeftijd zijn de paleistuinen een prachtige omgeving om te leren. Ook de komende jaren kunnen we hier volop aandacht aan besteden!

We krijgen vaak de vraag: ‘is er op jullie afdeling wel werk tijdens de verbouwing?’. Ons antwoord luidt dan, het zal u niet verbazen: ja, heel veel zelfs! En we hebben er zin in!

Afb3 – Stallen_onderwijs op Paleis Het Loo
Afb4 – tuinen_Paleis Het Loo
Afb1 – educatie blog-3D-paleis
Tickets Webshop