Buxus keert terug

maandag 20 april 2020

Buxus keert terug naar de Paleistuinen

Paleis Het Loo plant drie verschillende buxusvarianten in de Paleistuinen. De buxus-cultivars met elegante namen als Heritage, Renaissance en Babylon Beauty vormen samen de nieuwe buxusaanwas. Er is gekozen voor deze varianten omdat ze resistent tegen cylindrocladium (buxusschimmel) zouden zijn en een hogere weerstand hebben tegen buxusmot. Ook de natuurlijke groeivorm speelt een rol. Het terugbrengen van de buxus brengt de tuinen nog meer in de oorspronkelijke 17e-eeuwse staat.

Buxus planten in de Koningstuin van Paleis Het Loo

Testen in de Koningstuin

De buxus komt eerst terug in de Koningstuin. Dit gedeelte van de tuin is qua formaat en patroon een goede plek om de nieuwe buxussoorten te testen. Een tuin waar veel van de plant wordt verwacht; de perken en hagen in barokke vormen en proporties stellen hoge eisen aan de buxus vanwege groei- en snoeiperiodes. In totaal 27 kilometer aan haagjes door de paleistuinen van meer dan 300.000 plantjes, waarvan er 40.000 buxusplantjes in de Koningstuin worden geplant. De nieuwe buxus wordt als proef een jaar lang gemonitord op groei en gevoeligheid, voordat de buxusplantjes ook in andere delen wordt toegepast.

Buxus planten test Koningstuin

Historische herplanting

In de paleistuinen wordt gebruikt gemaakt van biologische bestrijding. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de keuze voor planten. Net buiten de Paleistuinen en op de Klosbaan staat veel ‘oude’ buxus, geplant in 1984, waardoor er voldoende vergelijkingsmateriaal is.

Bij de inrichting van de tuin is overal over nagedacht. Alle elementen, zoals de tuinbeelden en de fonteinen, maar ook de planten, bloemen en dus de buxus dragen bij aan de vorstelijke tuinkunst uit de 17e eeuw.  Dit voorjaar brengt Paleis Het Loo, terwijl Nederland de buxus mijdt, de tuin en buxushagen weer terug in volle glorie.

Tickets Webshop