Aanwinsten 2018

donderdag 06 december 2018

Ondanks de verbouwing van het paleis en de verhuizing van alle kunstobjecten, wordt de collectie van Paleis Het Loo nog steeds uitgebreid door langdurig bruikleen, schenking en/of aankoop. In het afgelopen jaar zijn diverse aanwinsten aan de collectie toegevoegd. Hieronder worden drie bijzondere aanwinsten uitgelicht:

 

portret stadhouder Willem V

Leonardus Temminck (1746-1813), portret van stadhouder Willem V, 1788, aquarel op ivoor (miniatuur), ivoor, schildpad en goud (doos). 4,3 × 3,5 cm (miniatuur); 6,6 × 6,6 × 2,3 cm (doos)
Het miniatuur van Willem V is gekocht door de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau (GVON) en in langdurig bruikleen gegeven. Het portretje is rond 1788 gemaakt door hof miniaturist Leonardus Temminck en meet slechts 4,3 x 3,5 centimeter. Ondanks het bescheiden formaat heeft het portret veel details. Het miniatuur is gezet in een gouden rand, op een doosje van ivoor en schildpad. Dit doosje is waarschijnlijk geschonken door Willem V aan een trouwe dienaar of relatie.

'De aap met te blauwe bakkis'

Aert Schouman (1710-1792), 'De aap met te blauwe bakkis' (een vrouwtjes Mandril aap), 1780, aquarel, 13,2 × 12,1 cm. Verworven met steun van Ars Donandi + Sophie Booy-barones van Randwijck fonds
Stadhouder Willem V hield een verzameling levende, exotische dieren op het terrein van Het Kleine Loo in Voorburg. In 1785 werden deze dieren naar Paleis Het Loo verhuisd. Meerdere kunstenaars kwamen er om de dieren na te tekenen. Op een veiling in Londen werd een aquarel van een Mandril aap aangeboden. De tekst achterop de tekening was aanleiding om mee te bieden: de aap (Mandrill. male), met te blauwe bakkis, op het Loo n[aar] t leven geteekent 1780. Het winnende bod behoorde toe aan Paleis Het Loo! Het museum heeft al twee kunstwerken met daarop dieren uit deze dierentuin afgebeeld. De bekendste is het schilderij van de Orang-Oetan die een dieet had van aardbeien en cognac! Of de Mandril dit ook voorgeschoteld kreeg is niet bekend.

Foto: Sotheby's

Meissen porselein

Schotel van Meissen porselein uit stadhouderlijk servies van Willem V met de voorstelling: ‘Delftse vaart met trekschuit bij binnenkomst Den Haag’. Meissen, 1772-1774
Een schotel uit het stadhouderlijk servies van Willem V is bij de Londense kunsthandel E&H Manners aangekocht. De aankoop, mogelijk gemaakt door het Dr. H.O.C.R. Ruding fonds, is één deel van het tussen 1772-1774 in Meissen geproduceerde servies. Toen het servies in 1823 werd geveild en over de hele wereld verspreid, bestond het uit ruim 360 delen. Talloze gezichten op voormalig Nederlands-Indië en Nederlandse steden zijn er op afgebeeld. Paleis Het Loo heeft inmiddels 173 delen in haar bezit. Op deze schotel is een gezicht op de Delftse vaart met trekschuit bij binnenkomst in Den Haag geschilderd. Het servies diende om gasten te imponeren én het fungeerde als ‘conversation piece’. Wie de topografische voorstelling had geraden, kon nadat het bord leeg was, op de onderzijde het juiste antwoord vinden.

Stadtholder Dish The Hague
Stadtholder Dish The Hague
Tickets Webshop