Austin Sheerline Princess II

Austin Sheerline

Tot de meest spectaculaire aanwinsten van 2014 behoort zonder twijfel de hofauto die koningin Juliana in 1950 bestelde: de Austin A135 Sheerline Princess II. De Austin Sheerline is te zien in het Stallencomplex van Paleis Het Loo.

Austin Sheerline in Oranjestad

Wuifauto

De Austin Sheerline deed onder meer dienst bij het staatsbezoek van koningin Juliana en prins Bernhard (1911-2004) aan de Nederlandse Antillen in 1955 en bij het bezoek van prinses Beatrix aan Suriname in 1958. Voor beide gelegenheden is de auto per schip vervoerd. Ook is de Austin Sheerline gebruikt bij officiële bezoeken van de koningin en de prins in eigen land. Het koninklijk paar werd dan in een gesloten hofauto naar de plaats van bestemming vervoerd. Daar stapten zij over in de open Austin Sheerline, van waaruit zij goed zichtbaar waren voor het publiek. In die zin is een open auto als deze dan ook vergelijkbaar met een open rijtuig als de landauer. Dit type auto wordt gekscherend ook wel een ‘wuifauto’ genoemd.

Foto: Paleis Het Loo

Koningin Juliana Austin Sheerline

Verenigde Staten

In 1960 werd de Austin Sheerline door het Koninklijk Huis verkocht. De totale kilometerstand bedroeg in 2014 bij aanschaf 11.884 kilometer. Dat er zo weinig mee gereden is, komt vooral doordat de zware auto moeilijk te besturen was. Ook was de wegligging niet perfect en veroorzaakte ze bij koningin Juliana wagenziekte.

Nationaal Archief, Den Haag, foto: Willem van de Poll.

 

Austin Sheerline op Paleis Het Loo.

Restauratie

Het exterieur is nu zwart met een zwart linnen kap. Het interieur is uitgevoerd in donkerblauw leder. Ook de bestuurders- en passagiersstoel zijn bekleed met donkerblauw leer. De bank voor de vorstelijke passagiers, achter de separatieruit, is gestoffeerd met beige laken. Vervolgens is de rijke betimmering van berkenfineer in het interieur teruggebracht. Tegenover de achterbank zijn een klokje en drie kastjes gemonteerd: een met een haar- en kledingborstel voor koningin Juliana, een met rookgerei voor prins Bernhard en een met een kristallen karaf en twee glazen in het midden. De auto is uitgerust met vaandel standaards, mistlampen, zijspiegels en een hydraulisch vierpunts kriksysteem. De banden zijn Denhan banden met wit zijvlak. De twee reservewielen staan in de voorspatborden op de treeplanken.
Austin Sheerline stallen Paleis Het Loo

Attractie

Met de Austin Sheerline heeft Paleis Het Loo de laatste custom-made koninklijke auto verworven die de schakel vormt tussen de open galarijtuigen en de cabriolet hofauto’s. Daarom krijgt deze auto een belangrijke plaats in de nieuwe opstelling in het Stallencomplex. De focus is gericht op het zichtbaar maken van het koninklijk vervoerbedrijf, zoals dat tot ver in de twintigste eeuw functioneerde. Het verhaal over koninklijk vervoer ontvouwt zich aan de hand van de bijzondere rijtuigen, sledes en auto’s.
Tickets Webshop