restauratie projecten

Restauratieprojecten

Voor de herinrichting van de historische vertrekken en de nieuwe tentoonstellingsruimtes moet een groot aantal schilderijen en interieurstukken worden gerestaureerd om deze vanaf 2021 weer in volle glorie te kunnen tonen aan het publiek. Ondanks dat het museum financieel gezond is en een fors deel van de kosten van restauraties uit eigen middelen betaalt, is het beschikbare budget niet toereikend om alle noodzakelijke restauratieprojecten te kunnen realiseren. Paleis Het Loo doet daarom een beroep op fondsen, sponsors en particulieren om een bijdrage te leveren aan het behoud van de unieke collectie.
Onderstaand de meest urgente restauratieprojecten van schilderijen en interieurstukken van Paleis Het Loo.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Annemarie Dalenoord, a.dalenoord@paleishetloo.nl

Het Witte Loo - Schelfhout | Paleis Het Loo

Het Witte Loo

kostenraming € 10.000
Het doek kent een flink vergeelde vernislaag met daaronder storende verkleurde retouches van eerdere restauraties.
Koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana

Schilderij Juliana 5 jaar

kostenraming € 15.000
Om het schilderij in al zijn glorie te kunnen tonen, moet de originele lijst worden gerestaureerd en worden samengevoegd met het schilderij.
Orang-oetan

De orang-oetan van Willem V

kostenraming € 10.000
Na restauratie zal dit weer een sprankelend, vrolijk schilderij zijn. Een ware eyecatcher, die in de vaste presentatie in de Oostvleugel zal worden getoond.
De raaf wordt beroofd van de veren

De raaf wordt beroofd

kostenraming € 25.000
Het resultaat zal een sprankelend schilderij zijn waarin de vogels weer hun oorspronkelijke kleur zullen krijgen en levendig worden.
uitheemse dieren

Uitheemse dieren

kostenraming € 25.000
Als de vernislaag wordt verwijderd zal een zeer fraai en kleurrijk schilderij te voorschijnkomen, met veel details die tot nu toe niet zichtbaar waren.
Prins Willem III op zwijnenjacht

Prins Willem III op zwijnenjacht

kostenraming € 21.000
Met een grondige restauratie kunnen de originele kleuren weer worden teruggebracht en zal er veel diepte in de voorstelling ontstaan.
Mary II Stuart als jong meisje

Mary II Stuart als jong meisje

kostenraming € 15.000
Door een restauratie zal dit schilderij veel aan helderheid winnen en zullen de kleuren van Mary’s kleding en van de sinaasappels beter tot hun recht komen.
Ruiterstoet Nassause vorsten

Ruiterstoet van Nassause vorsten

kostenraming € 18.000
Na restauratie zal dit schilderij met deze rijders in het oog springen door zijn frisse kleuren en fraai geschilderde figuren en dieren.
portret Willem I

Portret van Willem I

kostenraming € 18.000
Bij een restauratie zal dit portret een feest zijn om naar te kijken. Kleurnuances en details zullen in het oog springen en het portret zijn levendigheid terug geven.
Frederik Hendrik bij de belegering2

Frederik Hendrik bij de belegering

kostenraming € 15.000
Na restauratie zal dit schilderij zijn oorspronkelijke kleuren en helderheid terug hebben en zal het op een sprankelende manier deze succesvolle episode uit de Nederlandse geschiedenis tonen.
De Heilige Bron op Java2

De Heilige Bron op Java

kostenraming € 15.000
Na restauratie zal dit schilderij bijzonder kleurrijk zijn en een eyecatcher worden in de nieuwe kleedkamer van koning Willem III.
scan van een kleinbeelddia (digitale beeldrestauratie door stef verstraaten)

Zitkamer van Prins Bernhard

kostenraming € 50.000
Het terugbrengen van deze ontvangstruimte van een spraakmakende prins-gemaal betekent een versterking van de vertrekken uit de 20ste eeuw.
Emma 1 luik dicht 001

Blauwe Salon van Koningin Emma

kostenraming € 180.000
De Blauwe Salon keert in zijn geheel terug op de locatie die hij echt innam. Een fraaier voorbeeld van die zeldzame ‘Victoriaanse’ salons in ons land is niet denkbaar!
zitkamer Ac

Zitkamer Koningin Wilhelmina

kostenraming € 200.000
Bij de huidige renovatie wordt de salon van Koningin Wilhelmina weer in de oorspronkelijke ruimte op de hoofdverdieping terug gebracht.
Kamer Willem1 met extra stoelen 22032018

Groot Kabinet van Koning Willem I

kostenraming € 180.000
De werkkamer van de eerste Oranje-koning wordt opnieuw ingericht, zodat het vanaf 2021 voor de bezoeker duidelijk wordt hoe de koning aan het werk was.
Staatsietrap

Staatsietrap & muurschildering

kostenraming € 120.000
Na 2021 vormt de gerestaureerde Staatsietrap een belangrijke spil in de nieuwe publieksroute van het paleis. Het publiek betreedt dan via de majestueuze trap het paleis.
melkkelder c 011

Het Keuken-keldertje van Mary

kostenraming € 150.000
Met de restauratie van het keldertje kunnen alle bezigheden van prinses Mary weer voor een breed publiek toegankelijk worden gemaakt en een unieke ruimte worden bewaard.
Tickets Webshop