bijzondere

bijzondere boom

Geopend op 2e Pinksterdag Geopend op 2e Pinksterdag

Canadese Esdoorn

Op de klosbaan, het grasveld grenzend aan het terras, staat deze Canadese esdoorn. Wanneer u van een moment rust geniet bij restaurant Balzaal zal deze prachtige boom u niet ontgaan. Het is niet zomaar een boom, maar het is er een met een bijzondere geschiedenis. Hoewel de boom is aangetast door zwammen en verzwakt is, hopen we er nog meerdere jaren van te genieten.

De Canadese esdoorn, het nationale symbool van Canada, de ‘Maple Leaf’ op de klosbaan is er één uit een set van 12. De boom heeft een opvallend felrode herfstkleur, die verwerkt is in de Canadese vlag.

Prinses Juliana schonk de esdoornen aan haar moeder Koningin Wilhelmina ter herinnering aan het verblijf van het gezin in Canada gedurende de Tweede Wereldoorlog. De bomen zijn op verschillende plekken in het paleispark geplant. De meest opvallende is wel het exemplaar op de klosbaan, gelegen aan het terras van restaurant Balzaal.
Het westpaviljoen, dat aan de linkerzijde van het paleis is bijgebouwd, was destijds het woongedeelte van Koningin Wilhelmina. Van hieruit hadden ze een uitstekend zicht op de bijzondere boom. De Canadese esdoorn herinnert buiten nog aan deze verdwenen situatie.

Een stervende boom met toekomst!

Toen de boom in maart 1947 geplant werd, was deze niet hoger dan een persoon. Met de jaren is de esdoorn uitgegroeid tot een indrukwekkend exemplaar. Helaas is een aantal jaar geleden geconstateerd dat de boom is aangetast door de Tonderzwam. De zwam maakt de boom een stuk zwakker. Om te voorkomen dat er takken uitvallen is in 2012 besloten om de boom flink te snoeien. Gelukkig kunnen we er daardoor nog enkele jaren van genieten. Ook zijn er enten van de boom gehaald welke worden opgekweekt tot meerdere jonge boompjes. Deze boompjes worden nog een paar jaar doorgekweekt op de kwekerij van Paleis Het Loo en daarna uitgeplant.

Tickets Webshop