bijzondere boom

Canadese Esdoorn

Deze Canadese esdoorn stond op de klosbaan. Vanaf het terras van restaurant Balzaal zal deze prachtige boom je niet zijn ontgaan. Het was een boom met een bijzondere geschiedenis. De Canadese esdoorn is het nationale symbool van Canada. De ‘Maple Leaf’ op de klosbaan was er één uit een set van 12. De boom heeft een opvallend felrode herfstkleur, die verwerkt is in de Canadese vlag.

Canadese Esdoorn_herfst op Paleis Het Loo

Cadeau

Prinses Juliana schonk de esdoornen aan haar moeder Koningin Wilhelmina ter herinnering aan het verblijf van het gezin in Canada gedurende de Tweede Wereldoorlog. De bomen zijn op verschillende plekken in het paleispark geplant. De meest opvallende is wel het exemplaar op de klosbaan. Het westpaviljoen, dat aan de linkerzijde van het paleis is bijgebouwd, was het woongedeelte van Koningin Wilhelmina. Van hieruit had ze een uitstekend zicht op de bijzondere boom.

1983

The Maple 'Leaves'

Toen de boom in maart 1947 geplant werd, was deze niet hoger dan een persoon. Met de jaren is de esdoorn uitgegroeid tot een indrukwekkend exemplaar. Helaas is een aantal jaar geleden geconstateerd dat de boom is aangetast door de Tonderzwam. De zwam maakte de boom een stuk zwakker. Om te voorkomen dat er takken uitvallen is in 2012 besloten om de boom flink te snoeien. Hierdoor hebben we er nog enkele jaren van kunnen genieten.

Canadese Esdoorn

Helaas is het noodzakelijk gebleken om de Canadese esdoorn op de klosbaan weg te halen. Tijdens een storm is de helft van de kroon eruit gebroken. Bij nadere inspectie bleek tevens dat de kern van de boom slecht is. De Maple Leaf is gekapt op 11 juli 2018. Gelukkig zijn er enkele jaren geleden meerdere enten genomen en hebben we inmiddels een rijtje jonge nakomelingen op de kwekerij staan. Deze boompjes worden nog een aantal jaar doorgekweekt op de kwekerij van Paleis Het Loo en daarna uitgeplant.

Canadese esdoorn gekapt
Canadese Esdoorn op transport
BuitenGewoon Bloeiend_Paleistuinen Paleis Het Loo_IMG_8081
Blauw & Bont. Fragmenten van twee tuinvazen opgegraven in de Koninginnetuin van Paleis Het Loo.
Tickets Webshop