tuinen

tuinen van Het Loo

Paleis Het Loo is gesloten
closed

Paleis Het Loo is gesloten

Vanaf 30 maart zijn we BuitenGewoon Open. De tuinen, stallen en restaurants zijn dan geopend t/m 30 september. Het Stallenplein is met Kerst open van 15 december t/m 6 januari 2019.

Sluiten

tuinen

De tuinen van Paleis Het Loo zijn teruggebracht in de stijl van de barokke Hollandse tuin in de tijd van de eerste bewoners, koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II. Het mooiste zicht op de tuinen heeft u vanaf de omringende taluds. Museum Paleis Het Loo heeft de officiële status van ‘botanische tuin’ verkregen, een beloning voor decennia lang vakmanschap.

Fonteinen en tuinbeelden

Van april tot en met september kunt u genieten van de spuitende fonteinen. De tuinen van Paleis Het Loo zijn vergeleken met die van Versailles bescheiden in omvang. De fonteinen echter, die steeds vers water spoten dankzij hooggelegen grondwater, overtroffen de Franse! De Koningssprong met zijn 13 meter was in zijn tijd de hoogst spuitende fontein van Europa.

De tuinbeelden, goden en godinnen uit de Griekse mythologie hebben als thema de groei en bloei van de tuinen en benadrukken de prestatie om van een oorspronkelijk dorre heidevlakte een prachtige tuin te maken. Centraal staat Venus, de godin van de liefde. Met behulp van Google StreetView zijn de tuinen van Paleis Het Loo ook virtueel te bezoeken.

Delfts Blauw

Delfts Blauw

Dankzij het project ‘Blauw & Bont’ zijn in 2016 45 replica’s van Delfts blauwe tuinvazen teruggeplaatst in de tuinen van Paleis Het Loo. Een belangrijke bekroning op de meerjarige renovatie. Elk tuinseizoen zijn de vazen te zien in de paleistuinen.

Canadese Esdoorn

Op de klosbaan, het grasveld grenzend aan het terras, staat deze Canadese esdoorn. Wanneer u van een moment rust geniet bij restaurant Balzaal zal deze prachtige boom u niet ontgaan. Het is niet zomaar een boom, maar het is er een met een bijzondere geschiedenis.

Lees ook hoe deze stervende boom toch een mooie toekomst zal krijgen.

De tuinrenovatie

Toen de keuze was gemaakt om van Paleis Het Loo een museum te maken is ook de tuin gereconstrueerd naar de tuin zoals koning-stadhouder Willem III en Mary Stuart deze destijds aanlegde. De reconstructie in de periode 1980-1984 staat beschreven in de special van Groen 1984. Hieronder is deze in delen te bekijken. Van de meest recente renovatie tussen 2007 en 2015 is ook een speciale uitgave van Groen verschenen. Dit blad is te koop in de Paleiswinkel.

Webshop