tuinen

tuinen van Het Loo

Vandaag geopend: 10:00 - 17:00

tuinen

De tuinen van Paleis Het Loo veranderden nogal eens van vorm. Tijdens de Franse Revolutie woonde Lodewijk Napoleon op Het Loo. Vanwege zijn watervrees liet hij alle fonteinen en waterpartijen dichtgooien.

BuitenGewoon Bloeiend

Later zijn de tuinen weer teruggebracht in de stijl van de barokke Hollandse tuin naar het ontwerp van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een symmetrische tuin met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. Historische maar ook eigentijdse bloemen geven elk seizoen sfeer aan de paleistuinen.

Tot en met 26 april zijn er in de Boventuin bij de Colonnades nog enkele zichtbare werkzaamheden. Onze excuses voor de eventuele overlast.

Fonteinen en tuinbeelden

Van april tot en met september kunt u genieten van de spuitende fonteinen. De tuinen van Paleis Het Loo zijn vergeleken met die van Versailles bescheiden in omvang. De fonteinen echter, die steeds vers water spoten dankzij hooggelegen grondwater, overtroffen de Franse! De Koningssprong met zijn 13 meter was in zijn tijd de hoogst spuitende fontein van Europa.

De tuinbeelden, goden en godinnen uit de Griekse mythologie hebben als thema de groei en bloei van de tuinen en benadrukken de prestatie om van een oorspronkelijk dorre heidevlakte een prachtige tuin te maken. Centraal staat Venus, de godin van de liefde. Met behulp van Google StreetView zijn de tuinen van Paleis Het Loo ook virtueel te bezoeken.

Zien & doen

BuitenGewoon Bloeiend

BuitenGewoon Bloeiend

30 maart - 30 september

Paleis Het Loo is BuitenGewoon Open en dit geldt uiteraard ook voor de tuinen. De beplanting wordt de komende jaren eens heel anders aangepakt!
Blauw & Bont

Blauw & Bont

1 juni - 30 september

Op Paleis Het Loo zijn bijzondere Delfts blauwe tuinvazen te zien. Vervaardigd naar voorbeeld van originelen, die in de 17e eeuw zijn gemaakt voor Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary.
Prinse(sse)ndagen

Prinse(sse)ndagen

24 juli - 22 augustus

Deze zomer zijn er maar liefst 10 ‘Prinsen- & Prinsessendagen' voor de jonge museumbezoekers. Op welke dinsdag of woensdag komen jullie?
GardensGarten
Tickets Webshop