tuinen van Het Loo

De paleistuinen

De tuinen van Paleis Het Loo zijn in de 17e eeuw aangelegd als barokke tuin in opdracht van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Koningin Mary II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een Hollandse Baroktuin, symmetrisch met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. De tuin moest Willem en Mary status en aanzien geven en had als doel om hun bezoekers te imponeren.

Begin 19e eeuw werden de baroktuinen afgedekt met zand en hierop werd – naar de nieuwe tuinmode – een park in landschapsstijl aangelegd, met kronkelende paden, bosjes, struiken en veel soorten bomen. Het contrast met de 17e-eeuwse paleistuinen kon niet groter zijn. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de tuin teruggebracht oorspronkelijke barokke stijl. Historische maar ook eigentijdse bloemen geven elk seizoen sfeer aan de paleistuinen.

Fonteinen en tuinbeelden

De tuinen van Paleis Het Loo zijn vergeleken met die van Versailles bescheiden in omvang. Maar de fonteinen overtroffen al in de 17e eeuw die van de Fransen, dankzij hooggelegen grondwater. De Koningssprong met zijn 13 meter was in die tijd de hoogst spuitende fontein van Europa.

De tuinbeelden, goden en godinnen uit de Griekse mythologie hebben als thema de groei en bloei van de tuinen en benadrukken de prestatie om van een oorspronkelijk dorre heidevlakte een prachtige tuin te maken. Centraal staat Venus, de godin van de liefde.

De Koningssprong - fontein in de paleistuinen
Tuinen van Paleis Het Loo
Klosbaan gezien vanuit Balzaal HR, foto Hesmerg (6120)_LR

Grassen in de Koningstuin

In de Koningstuin stonden in 2019 opvallende grassoorten. De haagjes van Ilex crenata ‘Dark Green’ waren in dit deel van de tuin weggehaald, omdat deze in slechte staat was door problemen met de ondergrond. Het gras zorgde ervoor dat de grond kon herstellen. In 2020 en 2021 worden hier nieuwe haagjes geplant.

De tijdelijke beplanting met grassen was een knipoog naar de nieuwe tuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, het woonpaleis van Koning Willem-Alexander. Bij de renovatie van dit paleis is de tuin ontworpen door Piet Oudolf. In deze moderne paleistuin spelen verschillende grassen een grote rol.

Gebruikte grassoorten

  • Briza maxima, groot trilgras
  • Eragrostis elegans, liefdesgras
  • Hordeum jubatum, kwispelgerst
  • Lagurus ovatus, hazenstaartje
  • Panicum violaceum, pluimgierst
  • Phalaris canariensis, kanariegras
  • Sorghum nigrum, gierst
Tickets Webshop