De kapel

De kapel

De kapel van Paleis Het Loo is gebouwd in 1692 toen het paleis werd uitgebreid met paviljoens aan beide zijden van het hoofdgebouw. Vermoedelijk is de kapel oorspronkelijk bestemd geweest voor de Anglicaanse eredienst; de echtgenote van koning-stadhouder Willem III was de Engelse koningin Mary II Stuart.

Kapel Paleis Het Loo

De hofkapel

De hofkapel is een kleine versie van een Hollandse stadskerk. De preekstoel is dan ook zoals het traditionele model: een zeskantige kuip op een voet, een rugschot met een knop voor de baret van de voorgangeren een klankbord om het stemgeluid te geleiden.
Kapel stoel Wilhelmina beschadiging

Armstoel Wilhelmina

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw waar meubelen en kostbaarheden uit Paleis Het Loo werden bewaard beschoten. De armstoel van de koningin is hierbij beschadigd. Na haar terugkeer op Het Loo wilde zij dat het gat in de stoel als blijvende herinnering aan de bezettingstijd voor iedereen te zien zou zijn.
Doop Willem Jan van Vollenhoven

Familiekapel

De stadhouderlijke en koninklijke familie hebben altijd veel gebruik gemaakt van de kapel. Niet alleen voor de huisdiensten, maar ook bij familieplechtigheden. In de 19e eeuw legden Marianne (dochter van koning Willem I) en Alexander (zoon van koning Willem II) hier belijdenis af. In 1975 werd prins Floris in de kapel gedoopt, gevolgd door tal van nichtjes en neefjes in het begin van de nieuwe eeuw.
Kapel Paleis Het Loo. Foto Henk Visscher

Overstromingen

In 1861 werden delen van Noord-Brabant en Gelderland getroffen door een overstroming. Koning Willem III bracht een bezoek aan de getroffen gebieden. 55.000 mensen droegen bij om Willem III met een bijbel te bedanken. Vanaf 1862 staat de bijbel in de Kapel op Paleis Het Loo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bijbel gestolen, maar later kwam hij opmerkelijk genoeg weer terug op: zigeuners vonden de bijbel in de bossen en brachten hem terug naar het paleis.
watersnoodbijbel

Watersnoodbijbel

Precies honderd jaar na de overstroming lag deze ‘Watersnoodbijbel’ op de kist van koningin Wilhelmina, die op 28 november 1962 op Paleis Het Loo overleed. Haar lichaam werd opgebaard in de kapel, aan het einde van de huidige loper. De vier punaises in de vloer geven de plaats aan die de dodenwacht innam. De Kapel wordt zo nu en dan nog steeds gebruikt bij een koninklijke doop. De laatste doopplechtigheid was de doop van Willem Jan, zoon van prins Floris en prinses Aimée, in 2014.
Tickets Webshop