de ijskeldeR

De ijskelder

De oplettende bezoeker ziet tijdens de wandeling van de stallen richting het paleis een flinke heuvel liggen met daarvoor een huisje gedekt met riet. Dit is de voormalige ijskelder van het paleis.

ijskelder

Schijn bedriegt

Van buiten lijkt het een klein huisje, maar de imposante kelder is maar liefst zeven meter in doorsnee en van de bodem tot aan de bovenkant is deze zeker acht meter hoog. Er loopt een gang naar toe, met nissen en haken, waaraan ooit geschoten wild gehangen werd om te besterven.

Ijskelder. Foto Irma Heins

De functie

Voor de uitvinding van de koelkast werden bederfelijke spullen met ijs gekoeld. In de winter werden ijsblokken uit de vijvers gezaagd en naar deze grote, door aarde en schaduwrijke, geïsoleerde kelder gebracht. De ijsblokken werden op balken gelegd en van elkaar gescheiden door zaagsel. De ijskelder werd voor het eerst vermeld in 1808, maar is mogelijk al uit het einde van de 17e eeuw.

Canadese Esdoorn_herfst op Paleis Het Loo

Nieuwe bewoners

Je kunt de ijskelder helaas niet van binnen bekijken. De kelder is in 1920 voor het laatst gevuld en heeft daarna een andere bestemming gekregen. Het is namelijk het onderkomen van een viertal vleermuissoorten (franjestaart, watervleermuis, gewone grootoorvleermuis en meervleermuis). Zij overwinteren er vanwege de gelijkmatige temperatuur. Dat is ook de reden dat er in de rieten kap vliegopeningen zitten.

Opgeknapt

In 2011 is de heuvel gerestaureerd in samenwerking met leerlingen van de tuinbouwschool uit Twello. In 2017 is ook het gebouw gerestaureerd en in 2018 opnieuw geschilderd. De heuvel kan er weer even tegenaan en de vleermuizen kunnen rustig slapen!

Tickets Webshop