Blauw & Bont

Hyacintenpotje

Leuk dat je in het bezit bent van een Blauw & Bont hyacintenpotje! Je hebt deze ontvangen als dank voor je steun aan de BankGiro Loterij. Door mee te spelen met de grootste cultuurloterij van Nederland heb je het mogelijk gemaakt dat wij de Delfts blauwe vazen terug konden brengen in de paleistuinen. Het Delfts blauwe hyacintenpotje is speciaal gemaakt om de deelnemers van de BankGiro Loterij te bedanken. Hieronder leggen wij je graag uit hoe je op de juiste wijze een mooie hyacint kunt opkweken in het potje.

Hyacinthus bol planten

Het telen van hyacinten gaat in Nederland meer dan vierhonderd jaar terug. De plant was echter ook al bekend in de Griekse en Romeinse tijd. In de 17e en 18e eeuw werd er flink gespeculeerd met hyacinten bollen, net als tijdens de ‘tulpenmanie’ eerder in de 17e eeuw. Soms werd één hyacintenbol voor wel € 150 verkocht, wat veel geld was voor die tijd.

Hyacintenbollen zijn vooral in het najaar, vanaf september, te koop. Een mooie combinatie met dit hyacintpotje is de Hyacinthus ‘Delfts Blauw’.

prent-detail-met-vaasje-tijdelijk-bestand

Klik om te vergroten

Tips voor gebruik

  • Leg wat potscherven op de bodem van de pot. Een laagje kleikorrels of grind kan ook.
  • Vul de pot tot de helft met potgrond of aarde.
  • Zet de bol op de potgrond. Vul de pot nu verder met grond. Druk de grond een beetje aan. De ‘neus’ van de bol moet boven de grond blijven.
  • Geef genoeg water zodat de grond nat is, maar niet kletsnat.
  • Zet de bol binnen op een koele, donkere plek. Het beste is een temperatuur van ongeveer 9º C (liever niet warmer dan 13º C). Controleer de bol elke week. Houd de grond vochtig.
  • Na ongeveer 10 tot 12 weken mag de bol naar een mooi plekje binnen. Zet deze niet direct in het volle licht bij het raam en niet in de buurt van een verwarming. De beste temperatuur voor een hyacint is tussen de 10 en 18º C.
  • Na een paar dagen mag de bol wel in het volle licht, maar zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Na een paar weken gaat de bol bloeien.
  • Wij wensen je veel (geur)plezier !
Tickets Webshop