Wilhelmina

toverlantaarn

donderdag 10 januari 2019 / door Donny Tijssen

Depotverhalen Toverlantaarn

Toverlantaarn

De toverlantaarn, de voorloper van de diaprojector, was leerzaam speelgoed. Met een lens werd de doorzichtige plaat vergroot geprojecteerd. De afbeeldingen op de glasplaatjes waren vaak illustraties van een sprookje. Ook leek het op een stripverhaal. De platen werden met name als lesmateriaal gebruikt. De in de Koninklijke Verzamelingen bewaard gebleven platen hebben als onderwerp belangrijke gebouwen in andere landen (o.a. het Kremlin te Moskou) en het Monument op het Plein 1813 te Den Haag, maar ook humoristische scènes.

Prinses Wilhelmina

Op Paleis Het Loo werden tijdens feestjes (georganiseerd om Wilhelmina te laten omgaan met leeftijdgenootjes) voorstellingen gegeven met de toverlantaarn. Op haar eerste verjaardag, in 1881, kreeg zij al een toverlantaarn. In januari 1889 kocht koning Willem III bij een foto-atelier te Apeldoorn een tweede exemplaar: een “photographische lantaarn nieuwste constructie met bijpassende kaarsen”.

Deze toverlantaarn was in 2009 te zien in de tentoonstelling “Speelgoed op Het Loo. Koninklijk Speelgoed van Wilhelmina tot Amalia”. Het is gefabriceerd door de firma Ica / Aktiengesellschaft uit Dresden in de periode 188-1900. Het (technische) binnenwerk ontbreekt, dus de lantaarn werkt helaas niet meer, maar is de buitenkant nog puntgaaf!

Tickets Webshop