Invalidenstoel

woensdag 06 februari 2019 / door Donny Tijssen

Invalidenstoel

Invalidenstoel donny’s depotverhaal

Deze rolstoel werd op Paleis Het Loo gebruikt om gasten die slecht ter been waren naar vertrekken te brengen. Ook bij Eerste Hulp Bij Ongelukken kon hij dienst doen als vervoersmiddel. De stoel stond in het paleis “voor het geval dat”.

Vliegtuigstoel op wielen

De rolstoel dateert uit de periode 1920 – 1930 en is gemaakt door de Haagse Koninklijke Nederlandsche Meubelfabriek H.P. Mutters & Zoon. Dit bedrijf leverde veel aan de koninklijke paleizen, voor Paleis Het Loo bijvoorbeeld het Kunstkabinet en de Slaapkamer van Koning Willem III. Men zorgde hier niet alleen voor de meubilering, maar ook voor de stoffering in deze ruimtes. Mutters ging met zijn tijd mee en leverde in 1922 het interieur van het eerste KLM vliegtuig. Een van de stoelen die men voor de interieurs gebruikte is dus waarschijnlijk aangepast tot de invalidenstoel die wij in onze collectie hebben.

Paleis Het Loo heeft nu nog steeds diverse hulpmiddelen, zoals rolstoelen en andere EHBO in huis voor bezoekers en personeel die dit, om wat voor reden dan ook, nodig hebben. Dat is een kwestie van gastvrijheid en service, door de jaren heen dus al heel normaal in ons paleis!

Conditie

De rolstoel lijkt niet vaak gebruikt. De uitneembare bekleding van schapenvacht vertoont geen slijtage en ook het frame en de wielen verkeren nog steeds in goede conditie. Voor de vulling van de zitting is waarschijnlijk één van de eerste schuimachtige materialen gebruikt die beschikbaar was. Deze is helaas niet meer zo stevig, want het is grotendeels afgebrokkeld. Dit zit niet comfortabel meer, vermoed ik.

Een bijzonder object vanwege de vormgeving en de onlosmakelijke verbondenheid aan Paleis Het Loo!

Museum Paleis Het Loo doet haar uiterste best toegankelijk te zijn voor iedereen. Echter, vanwege de Vernieuwing & Verbouwing is de toegankelijkheid van het museum de komende jaren verminderd.

Tickets Webshop