fotolijsT

woensdag 05 juni 2019 / door Donny Tijssen

Banjo

Van alle fotolijsten in onze collectie is deze wel het meest bijzonder. Het heeft de vorm van een banjo op ware grootte. Hoewel het snaren en stemsleutels heeft, kan het niet bespeeld worden. De fotolijst is op zichzelf al apart, maar er is nog iets vreemds aan de hand. Op de foto is het misschien niet heel duidelijk te zien, maar je kan aan beide kanten van de uitsparing (waar de foto geplaatst moet worden) zien dat er vijf snaren waren. Maar er is ruimte voor maar vier stemsleutels. Bovendien is boven bij de hals te zien dat daar maar vier punten zijn waar een snaar heen kon. Waar moest de vijfde snaar dan heen? Dit zijn leuke, maar onbelangrijke details natuurlijk: het is immers een fotolijst.

Fotolijst banjo 2

Gebruik en conditie

De fotolijst kan opgehangen worden, maar heeft ook een uitklapbare standaard aan de achterzijde. Leuk voor aan de wand of op het dressoir. De lijst is over de gehele voorzijde bekleed met textiel met daarop geborduurde, zeer gedetailleerde bloemmotieven. De achter- en zijkant zijn voorzien van lichtroze velours. Helaas verkeert het object in een niet al te beste conditie. Het textiel is sleets, het borduursel laat op diverse plekken los, er is één snaar weg en een andere snaar is geknapt. Er ontbreken ook twee stemsleutels, die gelukkig wel bewaard zijn gebleven! De lijst is gedateerd rond eind 19e eeuw. Het is dus niet zo gek dat de tand des tijds haar sporen heeft achtergelaten.

fotolijst banjo

Opslag collectie

Het lijkt er niet op dat de lijst na de Vernieuwing& Verbouwing een vaste plaats krijgt in het 'nieuwe' museum. De fotolijst is klaar voor opslag in het CollectieCentrum Nederland (CC NL). Alle gegevens van het object zijn in ons registratiesysteem gecontroleerd en waar nodig aangepast en aangevuld. Ook is de conditie van het object gestabiliseerd door middel van een goede verpakking. Hierdoor kan het object veilig opgeslagen en getransporteerd worden. Mocht het object toch opgesteld worden, dan zullen de magische handen van onze restauratoren ervoor zorgen dat het object weer op en top zal zijn!

Schetsontwerp_CollectieCentrumNederland_1©cepezed
Tickets Webshop