Depotverhalen bijzettafel

bijzettafeL

woensdag 24 april 2019 / door Donny Tijssen

Lente!

Als gevolg van de industrialisatie en verstedelijking in de 19e eeuw werd het meer dan een trend om planten en bloemen naar binnen te halen. De kamerplant en de snijbloem hebben deze trend tot op de dag van vandaag overleefd. De trend vertaalde zich ook naar nieuwe stijlen in vormgeving met als bekendste voorbeeld de Jugendstil. Hier werden vormen uit de natuur, zoals gestileerde bloem-, plant-, en diermotieven  in zwierige lijnen verwerkt in architectuur en toegepaste vormen van kunst.

bijzettafel salon Koningin Emma

Bijzettafel

Deze bijzettafel, afkomstig uit de salon van Koningin Emma in Paleis Noordeinde, laat zien dat de natuur ook in de paleizen meer en meer gewaardeerd werd. Het gekke is dat hier de voorkeur werd gegeven aan kunstmatige natuur, vanuit een wel heel praktisch oogpunt: 'planten en bloemen zijn leuk, maar geven maar rommel'.

De tafel heeft de vorm van een blad en de tafelpoten hebben de vorm van boomstammetjes. Op de poten kruipt een salamander en een kever. Op het blad zijn een takje, drie insecten en een vogel met gespreide vleugels te zien. De beestjes zijn met zoveel precisie gemaakt dat je bijna verwacht dat ze van je schrikken en weg zullen vliegen. De onnatuurlijke kleurstelling verraadt wel een beetje dat ze nergens heen zullen gaan. En dat is maar beter ook, want beestjes (in welke vorm dan ook) zijn in onze depots geen welkome gasten.

Bijzettafel Donny’s Depotverhalen

Voor het oog

Het is natuurlijk een prachtige bijzettafel die aandacht verdiend. Mijn praktische blik ziet echter wel een keerzijde bij het gebruik van dit object. Omdat het geheel zo gedetailleerd gemaakt is zijn de bladranden opgekruld en de nerven en welvingen in het blad zijn zelfs realistisch. Ik zou er mijn drankje niet graag opzetten, het is wachten op een natte vloer.

bijzettafel-2

Bloemen & planten

Paleis Het Loo staat, naast het paleis, bekend om de prachtige tuinen met daarin vele bloemen, planten en bomen. Dit jaar is er met de presentatie The Garden Of Earthly Worries iets bijzonders aan de hand in de tuinen van Paleis Het Loo. De beplanting is dit jaar aangepast aan de nieuwe sculpturen en is totaal anders dan voorgaande jaren. Met de lente die nu is losgebroken zal de tuin in bloei staan en in al haar verscheidenheid prachtig zijn: een fijne lente gewenst!

BuitenGewoon Bloeiend_ tuin_Zomer_Paleis Het Loo5_LR
Tickets Webshop