Bierpul

donderdag 07 maart 2019 / door Donny Tijssen

Bierpul

Bierpul Donny's Depot

Liefde, muziek en een biertje; in mijn ogen een heerlijke combinatie. In deze grote bierpul komt dit allemaal samen.
De pul is rijk gedecoreerd. Op de ene kant staat een man afgebeeld die doedelzak speelt. Op de andere kant staat een afbeelding van een stelletje dat het erg gezellig met elkaar heeft. Zijn we hier getuige van een ontluikende liefde?

Muziekdoos

In de bodem is een muziekdoos verwerkt die met de bijbehorende sleutel opgedraaid kan worden. De muziekdoos kan twee deuntjes afspelen. Op het etiket onder de bodem staan de titels “Wien bleibt Wien, trio” en “Frauen welgen”, de laatste is niet helaas goed leesbaar. Op YouTube is “Wien bleibt Wien” (een kraker van jewelste) nog terug te vinden. Het is een mars gecomponeerd in 1884 door Johann Schrammel, een Oostenrijkse componist en musicus. De pul is dus van eind 19e/begin 20e eeuw en is in massaproductie gemaakt én verkocht als souvenir in Oostenrijk.

Bierpul depot

Prins Hendrik

Een ander etiket op de onderkant laat de hoofdletter “H” zien. Dit maakt het voor ons duidelijk dat er een directe link is met Prins Hendrik met wie Koningin Wilhelmina in 1901 trouwde. Het lijkt er dus op dat de pul begin 20e eeuw in koninklijk privébezit is gekomen. Heeft Hendrik rond die periode zelf de pul gekocht en er een biertje uit gedronken? In ieder geval is de pul begin 20e eeuw bij Paleis Het Loo terechtgekomen en heeft daar tot de verhuizing in depot gestaan.

Souvenirs

De collectie van Paleis Het Loo bevat honderden souvenirs, zoals buttons, mokken, borden, beeldjes, lepels en zelfs volle flessen Oranjebitter. Dit zijn souvenirs die worden gemaakt ter herinnering aan een bijzondere gebeurtenis rond de Koninklijke Familie. Elke inhuldiging, huwelijk of geboorte is een reden om een grote hoeveelheid snuisterijen te maken die gretig aftrek vinden. Onze collectie souvenirs bevat onder andere een lepel met het portret van prins Willem V (1748-1806), maar ook postzegels ter gelegenheid van de geboorte van prinses Amalia. Deze pul is een herinnering aan een reis van de familie zelf, wat het een bijzonder object maakt.

Tickets Webshop