Paleis Het Loo | CollectieCentrum Nederland

CollectieCentrum Nederland

Het Rijksmuseum, Nederlands Openluchtmuseum, Nationaal Museum Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed realiseren een gezamenlijk collectiegebouw. Het CollectieCentrum Nederland (CC NL) vervangt de bestaande depots van alle betrokken partijen die over diverse locaties verspreid zijn en realiseert door deze samenwerking optimaal duurzaam beheer en behoud van deze rijkscollecties, efficiency en kennisdeling. Voorzien is dat het CC NL in 2020 in gebruik wordt genomen.

Locatie CollectieCentrum Nederland

Samenwerking musea

Met de Gemeente Amersfoort is een intentieovereenkomst tot koop van een perceel grond gesloten voor de locatie van het nieuw te bouwen CC NL. Het gezamenlijke collectiegebouw voor de rijkscollecties van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt gerealiseerd in Amersfoort Vathorst.

burgemeesterLucas Bolsius, Burgemeester van Amersfoort:  ‘Voor Amersfoort is het een eer om gastheer te zijn voor de schatten van toonaangevende nationale musea en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.’

De samenwerkende instellingen hebben een ontwerpteam geselecteerd bestaande uit het Delftse architectenbureau cepezed en de adviesbureaus ABT, Valstar Simonis en Peutz. Cepezed ontwierp onder meer het Eye Collectiecentrum in Amsterdam en het DSM Biotechnology Center in Delft.

Jan Pesman, architectenbureau cepezed: ‘We zien er enorm naar uit de ‘schatkamer’ van Nederland te ontwerpen. Het CC NL wordt een functioneel en duurzaam gebouw van hoge kwaliteit dat een energie-efficiënte kunstopslag gaat combineren met een inspirerende werkomgeving voor de beheer en behoud van de nationale collectie’.

 

Schetsontwerp_CollectieCentrumNederland_1©cepezedHet CollectieCentrum Nederland vervangt de bestaande depots van alle betrokken partijen die over diverse locaties verspreid zijn en realiseert door deze samenwerking kostenbesparing, efficiency, kennisdeling en optimaal beheer en behoud van deze rijkscollecties. Tussen de samenwerkingspartners is overeengekomen dat het Rijksmuseum Amsterdam eigenaar wordt van het gebouw en als opdrachtgever voor de bouw fungeert.

Voorzien is dat het CollectieCentrum Nederland in 2020 in gebruik wordt genomen.

 

Meer informatie over het CollectieCentrum Nederland

  • Schetsontwerp
    Taco Dibbits, directeur collecties Rijksmuseum namens CC NL en Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort
Schetsontwerp
CollectieCentrum Nederland
foto vergroten
Taco Dibbits, directeur collecties Rijksmuseum namens CC NL en Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort
foto vergroten