planten van herinnering

maandag 03 augustus 2020

Zonnebloemen met een verhaal

Het jaarthema van de botanische tuinen in Nederland is dit jaar ‘Planten van herinnering’.

Rondom de Hemelbol-fontein en de Aardbol-fontein in de Benedentuin bloeien nu prachtige zonnebloemen. Een bewust gekozen locatie voor een heel bijzondere bloem.

Zonnebloemen Paleis Het Loo

Zonnebloemveld

Toen op 17 juli 2014 vlucht MH17 neerstortte in een veld vol zonnebloemen, werden zonnebloemen het symbool van nationale rouw. De zonnebloemen in de paleistuin komen voort uit de bloemen die opgekweekt zijn uit zonnebloemzaden die in het veld stonden waarin vlucht MH17 is neergestort.

Vijftien slachtoffers kwamen uit Hilversum, de ramp sloeg een gat in de gemeenschap. Enkele jaren geleden kreeg de Burgemeester van Hilversum een pot met zonnebloemzaadjes vanaf de rampplek van een Australische journalist. De zonnebloemen worden sindsdien elk jaar trouw opgekweekt en geplant.

Zonnebloem paleis tuinen

Zonnebloemzaden

De zonnebloemzaden die van de bloemen uit het zonnebloemveld kwamen, werden doorgekweekt door de medewerkers van Pinetum Blijdestein; een Botanische tuin in Hilversum. Paleis Het Loo heeft de zaden van Pinetum Blijdestein gekregen.

Vervolgens kweekten de medewerkers van de tuindienst van Paleis Het Loo de planten in de kas, alvorens ze in de paleistuin te plaatsen. Zo kregen deze bijzondere zonnebloemen in het jaar van ‘Planten van herinnering’ een passende plek in de Benedentuin.

Paleistuin Colonnades

5 & 6 september

Boek

Boek tuinen van het loo
€ 23,20
Tuinen van Paleis Het Loo

Kofferlabel

€ 1,65
Kofferlabel paleistuin

Kussenhoes Delft

€ 19,95
Kussenhoes Delftsblauw bloemmotief
Tickets Webshop