zaaien voor de zomeR

maandag 13 april 2020 / door Willem Zieleman

Zaaien voor de zomer

Terwijl de meeste bollen nog moeten uitkomen, zijn de voorbereidingen voor de zomer al in volle gang.  Al in januari worden de eerst zomerbloeiers gezaaid; leeuwenbekjes en lobelia’s moeten altijd vroeg gezaaid worden. Eerder al zijn dahlia’s en knolbegonia’s opgepot, deze gaan binnenkort groeien en zo kunnen ze alvast flinke wortels gaan vormen.

Uit de Kas naar de Tuin_ Foto 4 (Weikas)

De Weikas

Kassen

Het zonlicht zorgt ervoor dat de kas aangenaam warm wordt. Nu de dagen langer worden, gaan de planten harder groeien. Het is daarom in de Weikas van Paleis Het Loo, zelfs na 150 jaar trouwe dienst, in deze tijd van het jaar een drukte van belang. De Weikas is gebouwd in 1870. Het is een prachtige gietijzeren kas, nog helemaal in authentieke staat.

Uit de Kas naar de Tuin_ Foto 3 (Prinsessekas)

De Prinsessenkas

Inmiddels is de Weikas wel voorzien van een moderne verwarming en zelfs een klimaatregeling. Deze zijn verscholen, zodat het oorspronkelijke karakter van de kas in ere blijft.

Afhankelijk van de plantensoorten wordt er tot eind april gezaaid, meestal eerst in de Weikas, waarna later in het seizoen ook de Prinsessenkas en de broeibakken worden ingezet.

Broeibakken

Broeibakken

Verspenen

Na het zaaien volgt al snel het verspenen: een priegelwerkje waar je geduld voor nodig hebt. Tijdens dat ‘verspenen’ komen de zaailingen op afstand te staan, zodat deze jonge plantjes zich verder kunnen ontwikkelen. Later komen de plantjes in potten te staan waarna deze, als de tijd rijp is, uitgeplant worden in de paleistuinen.

Roodbladige Iresine | Biefstukplant

De roodbladige Iresine of biefstukplant, die gestekt moet worden.

Daarnaast zijn er soorten die alleen opkomen als ze ‘koud’ gezaaid worden. Denk dan aan varianten van klaprozen en korenbloemen, eigenlijk wilde planten, die helemaal geen kas nodig hebben.

Tickets Webshop