wandelinG door de zomertuin

woensdag 04 augustus 2021 / door Willem Zieleman

Wandeling door de zomertuin

Het is volop zomer en dankzij een regelmatige bui groeit alles in de tuinen goed. Tijd om eens te kijken naar verschillende opvallende bloemen en planten in de zomerse Paleistuin. De bloemen moeten concurreren met de kleurige pakjes van de ‘prinsen en prinsessen’ die allemaal erg hun best hebben gedaan om er zo feestelijk mogelijk uit te zien!

Koningstuin

buxus koningstuin

HAAGJES

In de Koningstuin, waar de wandeling begint, is het wel goed om even naar de lage haagjes in deze tuin te kijken. Dit zijn nieuwe buxusrassen, vorig jaar geplant, en nu flink aan het groeien. Dit zijn rassen die niet gevoelig zijn voor ziektes. Veel buxushagen, vooral ook in particuliere tuinen, zijn de laatste jaren verdwenen door allerlei aantastingen. De nieuwe rassen zien er goed en gezond uit. Dat geeft hoop voor de toekomst.
koningstuin

'ouderwets'

In de Koningstuin vallen veel bloemen op die je ‘ouderwets’ zou kunnen noemen. Fuchsia’s, pompondahlia’s, afrikaantjes en de siernetel (Coleus), die zo fel gekleurd is dat die bijna zeer aan je ogen doet. Dit jaar staan er, voorlopig voor het laatst, nog veel soorten Dahlia’s in de tuinen. Volgend jaar gaan we weer terug naar het historische sortiment, dus de 17e- en 18e-eeuw.
pompon-dahlia

Pompon

De vele Dahlia-rassen worden ingedeeld naar vorm, in de Koningstuin zien we een donkerrode ‘pompon’-dahlia. De naam spreekt voor zich.
fuchsia–koningstuin-zomer-2021

Koralle

De Fuchsia is een echte liefhebbersplant en er zijn duizenden rassen van gekweekt. Dit is de ’Koralle’, die niet alleen opvalt vanwege de bloemen, maar ook vanwege het donkerrode blad.
pronkboon

Pronkboon

Opvallen doet ook de ‘pronkboon’, met de vrolijke oranje bloemen. De snijbonen die er daarna aankomen kunnen gegeten worden. Veel tuinen toonden, nog niet eens zo lang geleden, een combinatie van sierplanten, groenten en kruiden.
Helenium

Helenium

Een opvallende, rood-bruin bloeiende en vrij hoge vaste plant in de tuin is de Helenium ‘Moerheim Beauty’. Eén van de favoriete planten van tuinarchitecte Mien Ruys, beroemd in de 20ste eeuw.
zonnebloem-koningstuin-zomer-2021

Zonnebloemen

Tournesol op zijn Frans, de gezichtjes draaien met de zon mee.
image00090

Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers komt uit Midden-Amerika, dus net de andere kant uit!
tagetus

Eet smakelijk

Helemaal tegen het paleis aan staan een afrikaantje met hele kleine bloemen en varenachtig blad. Ruik eens aan het blad dat een heerlijke citroengeur heeft. Het is het ‘sterafrikaantje’ Tagetes tenuifolia en nog eetbaar ook. Al is dat hier niet de bedoeling.

Benedentuin

In de Benedentuin is het even wennen. De laatste jaren stonden de bloemen drie rijen dik in de bedden, een ware kleurexplosie. Nu staan de planten weer net als in de 17e-eeuw ruim uit elkaar geplant. Maar de soortenkeuze is dit jaar nog niet aan een bepaalde periode gebonden.

ilex-bendentuin-zomer-2021

Ilex

Ook hier strakke haagjes, hier van Japanse hulst, voorlopig als vervanger van de oude buxushagen. Ze groeien zo goed dat ze twee maal per jaar gesnoeid worden. De tuinmannen zijn er in de zomer meestal wel mee bezig.
tabaksplant

Siertabak

De uitbundige bloeiende siertabak valt op, in rood en groen.
Dahlia Bishop van Llandaff

Bishop of Llandaff

De werkelijk knalrode Dahlia ’Bishop of Llandaff is een lust voor het oog. De combinatie van het rode blad en de felle bloemen is onweerstaanbaar.
zinnia

Zinnia

Heerlijk ouderwets is ook de Zinnia, dubbelbloemig in allerlei kleuren.
Karma Choc

Karma

Mijn favoriete Dahlia hier is de ’Karma Choc’, diep donkerrood, en donkerrood blad.
clematis-benedentuin-zomer-2021

Clematis

Een klimmer die we volgend jaar ook weer terug gaan zien is de dubbelbloemige paarse Clematis viticella ‘Purpurea Plena Elegans’, een hele mond vol , maar deze Clematis is ook al 400 jaar in cultuur.
salvia1-benedentuin-zomer-2021

Felblauw

De vele Salvia’s zijn moderner, en een goed voorbeeld van een plantensoort die de laatste jaren enorm populair geworden zijn. De felblauwe Salvia ‘Amistad’ bloeit tot aan de vorst toe door.
Acanthus-overzicht-bendentuin-zomer-2021

Acanthus

De Acanthus staat al decennia lang in de tuin, onverwoestbaar, en de bladeren van deze plant hebben de klassieke architectuur al vanaf de oude Grieken geïnspireerd.

Boventuin

Dan door naar de Boventuin. Ook daar is van alles te zien.

pompondahlia kafka

Kafka

Hier valt een forse Pompondahlia op, ‘Franz Kafka’. Misschien een aansporing om zijn werk eens te gaan lezen.
ridderspoor

Ridderspoor

Werkelijk vorstelijk zijn de donkerblauwe riddersporen, deze rijzige planten hebben altijd wel een steuntje nodig, anders liggen de ‘ridders’ op de grond.
Lantana

Lantana

Bij de Colonnade staan allerlei kuipplanten, sinaasappeltjes in prachtige Delfts-blauwe vazen, uitbundig bloeiende Lantana’s, de ‘verkleurbloem’, en de Koraalstruik, spectaculair in de maand augustus met zijn enorme trossen donkerrode bloemen.
Koraalbloem

Koraalstruik

De Koraalstruik is spectaculair in de maand augustus met zijn enorme trossen donkerrode bloemen. Het is de nationale bloem van Argentinië, het geboorteland van koningin Máxima. De bloem heet daar de 'Ceibo'.
Tickets Webshop