de plantencollectiE

donderdag 12 november 2020

Planten van Het Loo

De plantencollectie bestaat uit soorten die in de 17e eeuw (koning-stadhouder Willem III) en de 19e eeuw (Koning Willem III) op Paleis Het Loo aanwezig waren. Voor de plantencollectie is er een speciaal collectie-registreersysteem (database). Iedere plant in de Floriskas en de Weikas heeft een eigen collectienummer, maar ook de fruitbomen in de tuin.

2020-11-09-Data-verzamelen-Floriskas-(8)

Renske meet de diameter

Dataverzameling

De collectie Oranjerieplanten staat in de winter in onze moderne Oranjerie; de Floriskas. Elke twee jaar wordt deze collectie nagelopen. De ene winter wordt de bijzondere collectie historische sinaasappelbomen nagelopen. Hier wordt bijvoorbeeld gekeken of de boom goed groeit, hoe de conditie is en er wordt gecontroleerd of er goede foto’s van zowel blad, bloem en vrucht in het registratiesysteem zitten.

2020-11-09-Data-verzamelen-Floriskas-(7)

Francien en Renske aan het werk in de Floriskas

Meten is weten

De andere winter zijn de andere kuipplanten aan de beurt. De nieuwe aanwinsten van een jaar worden ingeschreven en gefotografeerd. Van bomen of struiken die vooral dikte-groei laten zien wordt de diameter opgenomen en van soorten die vooral de hoogte in groeien de lengte. De gegevens in de database worden gecontroleerd en er worden nieuwe metingen verricht. Ook worden er extra foto’s genomen van sinaasappelbomen die op dat moment mooi in bloei staan of vruchten hebben.

2020-11-09-Data-verzamelen-Floriskas-(15)

Na het controleren van de plantennamen en het verwerken van de foto’s in de database is er weer inzicht in de omvang en staat van de collectie. Aan de hand van de bevindingen bekijken we of planten te groot worden voor gebruik in de tuin (hoge planten worden erg windgevoelig) en of we die zouden willen vervangen door kleinere exemplaren. Het wensenlijstje wordt weer opgesteld!

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
Tickets Webshop