Zit-slaapkamer Juliana op Paleis Het Loo

Paardenklokje

woensdag 10 juni 2020 / door Kristin Duysters

Een paardenklokje als troost

De eerste keer dat ik op Paleis Het Loo de kamer van prinses Juliana binnenliep, zag ik al snel een apart klokje op de schoorsteenmantel staan. De pendule in de vorm van een stalbox is van wit geglazuurd aardewerk met sierlijk dunne wijzers en in grijs aangebrachte cijfers. De drie paardenhoofden, die mij als het ware door een opening van het klokje begroeten, vallen direct op. Bijna nieuwsgierig steken ze hun hoofd door de staldeur naar buiten, elkaar een beetje wegdrukkend in de krappe opening. Ze lijken bijna levensecht. Hoe toepasselijk is het om zo’n klokje op de kamer te vinden van een prinses die is opgegroeid in de omgeving van pony’s en paarden? Het klokje vertelt echter ook een ander verhaal.

julianakamer schouw met paardenklokje

De pendule heeft namelijk niet altijd op de kamer van prinses Juliana gestaan. Op 58-jarige leeftijd, op 3 juli 1934 sterft haar vader, prins Hendrik, de echtgenote van koningin Wilhelmina, aan een hartaanval. Het is een dubbele tegenslag voor Juliana en haar moeder. Eerder dat jaar, op 20 maart, hebben zij ook grootmoeder Emma, de grootmoeder van Juliana en de moeder van koningin Wilhelmina zien overlijden na een kort ziekbed. Nu staan prinses Juliana en koningin Wilhelmina er alleen voor. Terwijl haar moeder tegenover een hoveling ferm verklaart: ‘Wij zijn flinke mensen, die niet gaan jammeren’, slaat Juliana een andere optimistische toon aan. Zij heeft een eigen kijk op het overlijden van haar vader.

Paardenklokje

Pendule, ontwerp Anton Puchegger, Wiener Faience Schauer, Wenen, ca. 1900-1905, aardewerk, messing.

In een brief schrijft ze: ‘Toch – om nu open te spreken – is het leven nooit zo goed en zo mooi als na zoiets, niet? (…) En òòk word je zo vreselijk dankbaar, dat, in casu, ik mijn vader 25 jaar lang om me heen heb gehad, wat toch een rijkdom is die sommigen helemaal niet kennen (…)!’.

Wellicht voor velen toen een vreemde manier om het verlies te benoemen, net als de geheel witte begrafenis in plaats van een zwarte begrafenis, die plaatsvindt ter ere van haar vader. Het is kenmerkend voor de geloofsbelevenis van Hendrik en Wilhelmina  waarbij de kleur wit voor hoop en licht staat. Hiermee willen zij uitdrukken dat de dood niet het einde is, maar de overgang naar een nieuw leven. Deze overtuiging van haar ouders heeft Juliana ongetwijfeld kracht gegeven om het overlijden van haar vader te verwerken. Al zal het niet gemakkelijk zijn geweest; Juliana is immers zeer gesteld op haar vader.

Zit-slaapkamer van Juliana op Paleis Het Loo

het paleis

Herinnering

Op een dag heeft ze zijn favoriete paardenklokje uit zijn privé-kabinet meegenomen naar haar eigen kamer en daar op de schoorsteenmantel gezet. Zo blijft de herinnering aan de tijd met haar vader op Paleis Het Loo dicht bij haar. Samen brengen ze vele uren door in de natuur en vertoeven ze bij de paarden in het stallencomplex dat voor prins Hendrik gebouwd is. Paardrijden is immers één van de meest geliefde hobby’s van haar vader, een landedelman die houdt van de jacht en de natuur. Het paardenklokje biedt Juliana troost en een herinnering aan haar vader. Na de heropening van Paleis Het Loo medio 2021 kan je de pendule weer in de kamer van Juliana bewonderen. Nu nog even digitaal.

Bron: J. Withuis, Juliana, Vorstin in een mannenwereld (Amsterdam/Antwerpen, 2016), p. 166-167; Erkelens, A.M.L.E., J.J.L. Haspels en M.F. van Kersen-Halbertsma, 'Koninklijke Klokken / Royals Clocks in Paleis Het Loo' (Zwolle, 2003), p. 192.

Tickets Webshop