Garter Day Orde van de Kousenband

maandag 17 juni 2019

Garter Day

Diepblauwe mantels van fluweel gevoerd met witte zijde, hoge zwarte hoeden met witte struisvogelpluimen en fraai geëmailleerde ketens van goud. De nietsvermoedende toeschouwer waant zich misschien op de set van een nieuwe Harry Potterfilm. Maar niets is minder waar: de processie die op Garter Day op maandag 17 juni 2019 op Windsor Castle te zien zal zijn, is die van de Most Noble Order of the Garter, de Orde van de Kousenband. Dit jaar heeft de processie een bijzonder tintje: een van de deelnemende orderidders is onze koning, Willem-Alexander.

1-1 MU3932 kostuum orde van de kousenband

Het volledige kostuum van de Orde van de Kousenband: langdurig bruikleen Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.

Een van de oudste ridderorden ter wereld

In 1348 stichtte de Engelse koning Edward III de Orde van de Kousenband, een ridderorde gewijd aan Sint Joris, de schutspatroon van Engeland. Aan het hoofd van de orde staat de regerende Engelse koning of koningin. De orde telt 24 knight companions. In dit aantal zijn niet inbegrepen de prins van Wales en een aantal leden van het Britse Koninklijke Huis. Buitenlandse vorsten kunnen als extra knight of extra lady in de orde worden opgenomen. Tussen de orde en ons vorstenhuis bestaat een heel bijzondere band: sinds 1613 zijn op één na alle stadhouders, koningen en koninginnen in de prestigieuze Engelse ridderorde opgenomen. Willem-Alexander is de twaalfde Oranjevorst aan wie deze eer te beurt valt.

1-2.RL14387-1a-vz#DC20150602#FOTTHaartsen#VN03

De George. Foto: Tom Haartsen

De versierselen van de orde

De Orde van de Kousenband kent een eigen ordegewaad, bestaande uit een mantel van donkerblauw fluweel en een hoge hoed met struisvogelveren. Daarnaast dragen de ridders een kousenband van blauwe zijde met het motto van de orde, Honi soit qui mal y pense, en een borstster. Bij bijzondere gelegenheden dragen zij een grote gouden keten waaraan de George hangt, een voorstelling van Sint Joris die de draak doodt. In andere gevallen wordt aan een blauw heuplint een ovaal gouden medaillon met een voorstelling van Sint Joris en de draak gedragen. Dit medaillon wordt lesser George genoemd.

2-2 prent stadhouder Willem V ontvangt Kousenband Rijksmuseum RP-P-OB-84.444

Prent op de verheffing van Willem V in de Kousenband, collectie Rijksmuseum, Amsterdam

investituur en installatie

Op maandag 17 juni 2019 vindt de officiële installatie van koning Willem-Alexander als ridder in de Orde van de Kousenband plaats. Geassisteerd door twee orderidders bekleedt koningin Elizabeth II hem met de ordeversierselen en de ordemantel, waarna hij de eed aflegt. Na de lunch begeven alle ridders en ordefunctionarissen zich in processie naar Saint George’s Chapel, waar iedere ridder een eigen koorstoel heeft waarboven zijn banier en helmteken zijn aangebracht. In de kapel vindt een speciale dankdienst plaats, waarmee de plechtigheid wordt afgesloten. De processie van de ridders van de Orde van de Kousenband trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Behalve Willem-Alexander wordt ook de Spaanse koning Felipe VI die dag geridderd.

Tickets Webshop