kleurrijk spektakel

vrijdag 14 december 2018 / door Kristin Duysters

een kleurrijk spektakel in de Stallen

De afgelopen weken is hard gewerkt aan het omtoveren van de Aanspanplaats bij de Stallen van Paleis Het Loo naar een grootse, kleurrijke en barokke tentoonstelling met als thema ‘Blikvangers’ op tafel.

wat doen we met Kerst?

Al meer dan dertig jaar zijn de koninklijke gedekte tafels onlosmakelijk verbonden met Kerst op Paleis Het Loo. Elk jaar komen duizenden bezoekers het paleis in kerstsfeer bewonderen. Nu het paleis door de Vernieuwing & Verbouwing enkele jaren gesloten is, rees de vraag: wat gaan we dit jaar doen met Kerst? De wildste ideeën kwamen op: van ijssculpturen  tot een groots lichtfestival. Maar de beelden van prachtig gedekte tafels bleven hardnekkig.  Hoe konden we de vertrouwde ‘Kerst in het paleis’ evenaren of zelfs overtreffen zonder paleis? Die vraag lag bij mij. Als conservator keramiek en glas ben ik traditiegetrouw ‘de tafel-creatie-concept-maker’ voor Winterpaleis Het Loo.

Stallenplein_aanspanplaats

een 17e-eeuwse feestzaal

Onder de kap van de monumentale Aanspanplaats waande ik mij opeens in een 17e-eeuwse feestzaal. Met de vele prenten en verhalen over grootse feesten en diners aan de Europese hoven in mijn geheugen, wist ik het zeker: we hadden goud in handen. Een betere plek voor een nieuw Winterpaleis konden we ons niet wensen. En bovendien met veel meer vrijheid dan binnen de muren van het paleis.

Onder de metershoge Aanspanplaats konden we letterlijk de hoogte in en spectaculaire decors maken. En er is ook plek voor demonstraties, workshops en proeverijen.

Blikvangers

Omdat het oude concept - laten zien hoe de stadhouderlijke en koninklijke familie door de eeuwen heen dineerde - dit jaar niet mogelijk was, ontstond het plan het thema van de gedekte tafels breder te trekken tot: wat maakt een diner tot een feestelijk of zelfs een imponerend en spraakmakend evenement? Niet alleen voor de koninklijke familie, maar voor iedereen die een feestelijk diner wil geven. We besloten ons te richten op blikvangers die een diner spectaculair maken.

– Winterpaleis Het Loo 2018 (36)

Blikvangers zijn luxe serviezen, prachtige bloemstukken, grootse kandelaars of een pauwenpastei, een spectaculair toetje of een imposant suikerwerk. Het brengt dinergasten in vervoering of ontlokt een glimlach. Daarnaast kan het een ‘conversation piece’ zijn die ervoor zorgt dat gasten met elkaar in een geanimeerd gesprek raken.

Deze elf zijn niet zomaar gekozen. Ze zijn gebaseerd op blikvangers die vroeger echt aan het Oranjehof op de dinertafel stonden. Vaak is de tafel gebaseerd op een historische prent.

Kleurrijk en speels

Toen we eenmaal dit idee hadden, gingen we op zoek naar iemand die van dit alles een spetterend geheel kon maken. De juiste persoon was ontwerper en scenarist Saskia Meulendijks van Studio La Meul uit Rotterdam. Saskia liet ons over onze eigen grenzen heen kijken, met haar voorliefde voor kleurrijke dingen en speelse elementen. Ze bracht nieuwe ideeën in, waardoor de kersttentoonstelling dit jaar anders is dan anders. Enthousiasme en overtuigingskracht bleken nodig voor het creëren van dit sprookje.

Samen kwamen we steeds dichter bij het realiseren van onze ideeën. Het meeste plezier kreeg ik van de afwijkende, gekke dingen. Het hoefde tenslotte niet allemaal zoals het hoort, we hadden meer vrijheid. Het mocht best een keer fantasierijk, groots of buiten proportie. Niet het klassieke groen, goud, rood en wit met Kerst, maar gewoon een keer fel roze. Waarom niet?

– Winterpaleis Het Loo 2018 (41)
Kandelaren WInterpaleis Het Loo

met een kwinkslag

Artistieke vrijheid, maar toch gebaseerd op historische voorbeelden aan het Oranjehof en andere vorstelijke hoven was een goede richtlijn bij de keuze van objecten bij de elf blikvangers thema’s. Zo vond ik bijvoorbeeld kandelaars in de vorm van allerlei dieren zoals herten (jacht), een aap, hert, beer en een olifant (denk aan de dierentuin van Willem V op Het Loo). Ook de wolf met een gieter op zijn kop als vaas heeft al heel wat reacties losgemaakt. Maar zo vreemd is dat misschien niet: de gieter wordt veel gebruikt voor het bijvullen van de bloemenvazen en misschien zien we de wolf binnen afzienbare tijd op de Veluwe. Dit soort grappige details zorgen ervoor dat er heel veel te zien en te beleven is.

FotoMX-84-klein

Proeven

Ook is er veel te doen. Zoals demonstraties en workshops. Bijzonder is de Proeverij, waar bezoekers chocolademelk, kruidenwijn en worstenbroodjes naar oude recepten kunnen proeven, om zo de smaaksensatie uit het verleden te laten beleven.

Kom kijken en laat u inspireren om ook thuis de tafel te dekken voor een feestelijk diner. In het  Winterpaleis kunt u meteen zelf aan de slag: scheur recepten van de scheurblokken, vouw zelf een servet, en raad de specerijen in de chocolademelk naar 17e-eeuws recept. Kinderen zijn natuurlijk ook welkom in het Kinderatelier en vermaken zich uren op de schaatsbaan.

Veel plezier bij uw bezoek aan Winterpaleis Het Loo!

Decoratie Winterpaleis Het Loo
Schaatsbaan_Winterpaleis Het Loo_20151217-Het-Loo-0004
Paleis Het Loo Vernieuwt
Tickets Webshop