Kleuren & Vormen

donderdag 24 september 2020

Anders dan anders

Sinds de Vernieuwing & Verbouwing zien de paleistuinen er wat betreft invulling iets anders uit. De vier sculpturen van architect Daniel Libeskind vallen daarbij het meest op, maar ook de soorten planten en bloemen zijn anders dan je in een barokke tuin verwacht.

Buitengewoon bloeiend

De zomermaanden zijn voorbij en de paleistuin heeft in volle bloei gestaan. De strakke structuur van de tuin blijft zichtbaar terwijl deze wordt opgevrolijkt door tientallen soorten bloemen en planten. De afgelopen jaren is het principe van een historische beplanting even losgelaten. Het paleis is tot medio 2021 gesloten en om de tuin op een passende manier te presenteren is er gekozen voor het thema ‘Buitengewoon Bloeiend’. Dit uit zich onder andere met de vier sculpturen van Daniel Libeskind in de tuin. Daarnaast is er gekozen voor een uitbundig bloeiende beplanting. Opvallende planten zijn Dahlia’s, siertabak, bananen en Canna-hybriden.

Parterres, paleistuinen Apeldoorn

Zorgvuldige regie

In het kleurenschema zijn enkele uitgangspunten leidend geweest. Zo is er in de Benedentuin goed gekeken naar de kleuren van de vier Libeskind sculpturen. Drie van deze kleuren, namelijk rood, blauw en geel zijn vrij harde kleuren, die de bedreiging van de broeikasgassen duidelijk moeten maken. De bloemkleuren sluiten daarbij aan. Dan is het wel mooi om over een enorm palet aan planten te kunnen beschikken. Rondom de sculpturen zijn ook veel bladvormen gebruikt, zoals de donkerrode Perilla en Ipomoea. Los van de symboliek in het kleurengebruik is het een genot om naar de prachtige bloemen te kijken. Het aantal Dahlia-rassen is enorm, je blijft je verbazen over vormen en kleuren. Levend fluweel en soms bijna letterlijk ‘vuurwerk’ als de grote Cactus-dahlia’s bloeien.

FotoMX-dahlia

De ervaring is dat lichte kleuren in de tuin kunnen wegvallen. De tuin ligt volop in de zon. De symmetrie van de paden maakt dat er veel wit - en lichtgekleurd grind in de tuinen aanwezig is, waardoor lichte bloemen niet meer opvallen. Geel, oranje, rood en blauw-tinten daarentegen doen het juist goed in het geheel.

De beplanting verschilt per tuin

In de Koningstuin zijn veel roodbloeiende en roodbladige  planten gebruikt. Rood is tenslotte een ‘Koninklijke’ kleur. In de L-parterre, net onder de lift naar het dak, is een beplanting te zien die het ook goed ‘doet’ van boven gezien.

In de Benedentuin is er verschil gemaakt tussen de vier centrale 'broderie'parterres en de grasparterres aan de oost- en westzijde van de tuin. De fellere kleuren zijn in het centrum gebruikt. Rondom de veel groenere grasparterres staat een beplanting in rustiger kleuren. Vanuit het midden gezien versterkt dat het perspectief, felle kleuren moeten altijd gedoseerd gebruikt worden.

Zo werkt het ook in de Boventuin. Vanuit de Benedentuin bekeken, is de beplanting in de Boventuin duidelijk hoger en groener en is er gekozen voor planten met een sterke structuur. Zoals bananen, Canna’s en de indrukwekkende Mexicaanse Zonnehoed, de Tithonia rotundifolia.

IMG_7026_Kwekerij Paleis Het Loo bij Floriskas

Eigen kweek

De bananenplanten refereren ook nog aan het veranderende klimaat. De gebruikte soort, de Musa basjoo, kan nu inderdaad buiten blijven staan en komt met een dekje van droog blad de winter door.

Al deze planten worden opgekweekt in eigen kassen en kwekerij. Omdat veel van deze planten niet commercieel verkrijgbaar zijn, is het pure passie maar ook noodzaak om deze zelf te kweken. Het voordeel is dat de planten dan beschikbaar zijn op het moment dat het nodig is. Voor de Tuindienst van Paleis Het Loo is het een mooie klus om al deze planten op te kweken.

Tickets Webshop