Bij Harry en Meghan stond niemand naast het bed dat was weleens anders

vrijdag 11 mei 2018

Toen de laatsten  van de tweehonderd gasten op de avond na de bruiloft het feest verlieten, vertrokken prins Harry en zijn bruid Meghan Markle naar boven. Daar hebben ze in alle afzondering de eerste nacht als gehuwd paar doorgebracht.

Maar: weten we wel zeker dat Prins Harry en zijn bruid Meghan Markle na hun huwelijk  in het koninklijke Frogmore House hebben overnacht en daar hun huwelijksnacht hebben beleefd? Nee. Sterker nog: we komen helemaal niets over deze nacht te weten. Niet of  Harry en Meghan in hetzelfde bed sliepen. Niet wat ze wel – of niet – dragen.

Een gebeurtenis van jewelste

En dat vinden we eigenlijk ook prima zo. Maar het was lang anders, in Europese koningshuizen. “De eerste nacht? Een gebeurtenis van jewelste”, zegt Johan de Haan, hoofdconservator van Paleis Het Loo. “Nu zeggen we: dat is privé. Maar toen stond de slaapkamer letterlijk vol met toekijkende geïnteresseerden op het moment dat de echtelieden met elkaar in bed kropen.”

Eerst even het waarom. Vanwaar al die interesse? “Huwelijksvoltrekkingen waren vooral het verbinden van naties en vorstendommen”, zegt De Haan in zijn kamer met uitzicht op het Paleispark aan de rand van Apeldoorn. Het huwelijk liet toenadering tussen grootmachten zien, vormde verbandschappen of leverde zelfs ook aanleidingen tot oorlogen op omdat er nieuwe bedreigingen of machtscentra werden gevormd. “De huwelijksnacht was letterlijk het symbool voor het samensmelten van koninkrijken. Dat moest zichtbaar zijn en mensen moesten het kunnen navertellen.”

De dominee en de hofnar

Bij dat samensmelten waren daarom de belangrijkste mensen aanwezig. De Haan somt op: Ouders, van beide kanten. Ooms. Tantes. Hofpredikant. Ministers. De dominee. De hofnar, als die er was.

Wat al die hoogwaardigheidsbekleders ervan dachten, waren ze niet gegeneerd? De Haan: “Wat hadden ze ervan moeten vinden dan? Het was gewoon zo.” Voor wie denkt dat er tegenwoordig geen scheiding is tussen privé en publiek, heeft De Haan een ontnuchterende  mededeling. “Het koninklijke huwelijk was vroeger politiek. En dus publiek.”

Nachthemd en schaar

Al deze gasten zagen vanaf het voeteneind een – van tevoren gerepeteerd, want er stond veel op het spel – ceremonie vol van symboliek. Eerst werden beide gehuwden omgekleed en kregen ze een ceremonieel nachthemd aan. Daarna werden ze geïnstrueerd in bed te gaan liggen. Dit te bedde leggen heette coucher, naar het Franse ‘gaan liggen’.

De vader van de Nederlandse Koning-Stadhouder Willem III (die Paleis Het Loo liet bouwen) heeft zelf ook zo’n eerste nacht meegemaakt, al was dat in Londen. Toen hij in 1641 met Mary Stuart trouwde, kreeg hij van zijn schoonvader die avond staand naast het koninklijke bed “een schaar met de uitnodiging om het dichtgenaaide nachthemd van Mary open te knippen… snap je de symboliek?’

Overigens, zo stelt conservator De Haan gerust, “meer was er niet te zien en dat was maar goed ook: de Prins van Oranje was op dat moment veertien jaar oud, de Britse prinses negen.”

Tickets Webshop