Gouden Koets

woensdag 26 augustus 2015

De Gouden Koets

De Gouden Koets is zonder twijfel het meest bekende rijtuig dat door de Koning wordt gebruikt. De Gouden Koets staat gewoonlijk in de Koninklijke Stallen in Den Haag, maar is van 27 tot en met 30 augustus op Paleis Het Loo te zien.

Gouden Koets 1

Cadeau

De Gouden Koets werd tussen 1897 en 1898 gebouwd bij de Amsterdamse rijtuigbouwer Spijker, die later beroemd zou worden als autofabrikant. Koningin Wilhelmina kreeg dit spectaculaire galarijtuig cadeau van de bevolking van Amsterdam ter gelegenheid van haar inhuldiging in 1898.

Gouden Koets 3

Toch zou het tot 1901 duren voor de Gouden Koets voor het eerst werd gebruikt: bij het huwelijk van koningin Wilhelmina met prins Hendrik. Ook prinses Juliana (in 1937), prinses Beatrix (in 1966) en prins Willem-Alexander (in 2002) maakten op hun huwelijksdag een rijtoer met de Gouden Koets.

Troonrede (POOL)

Het bekendst is de Gouden Koets echter door de jaarlijkse rit op Prinsjesdag, de opening van het nieuwe parlementaire jaar. Op die dag (traditioneel de derde dinsdag in september) wordt de vorst of vorstin vanuit Paleis Noordeinde in groot ceremonieel naar de Ridderzaal op het Binnenhof gereden om daar, als staatshoofd, namens het kabinet de Troonrede voor te lezen. Hierin ontvouwt het kabinet haar plannen voor het komende jaar. Aansluitend wordt de Rijksbegroting gepresenteerd.

DEN HAAG-PRINSJESDAG-VRIJE ROL

Acht paarden

De Gouden Koets is een bijzonder pronk- of galarijtuig met een ceremoniële functie. Dit wil zeggen dat het alleen wordt gebruikt bij bijzondere gebeurtenissen en exclusief is voorbehouden aan de koning, koningin of troonopvolger. Bij die gelegenheden wordt de koets getrokken door acht Gelderse of acht Friese paarden die zijn aangespannen met de bijbehorende galatuigen.

De Gouden Koets is dus niet gebouwd voor plezierritten. Het galarijtuig wordt alleen ingezet op de schaarse momenten waarop het  belangrijk is de rol en positie van de vorst te tonen. Dat is overigens in het ontwerp van het rijtuig  letterlijk genomen: met zijn acht grote ramen rondom is het  een zeer chique etalage op wielen.

Gouden Koets 6

De Gouden Koets is een vierpersoons rijtuig, type galaberline, van verguld hout. Het is uitbundig gedecoreerd in neobarok houtsnijwerk en rondom beschilderd met symbolische voorstellingen gesitueerd in Nederland, de Nederlandse koloniën en Amsterdam.
Het kunstige borduurwerk in het interieur telt bijna vijftien miljoen steekjes en werd uitgevoerd door de vlijtige vingers van Amsterdamse vrouwen en meisjes van de huishoud- en kunstnaaldwerkscholen, uit het Burgerweeshuis en de Vereniging Tesselschade Arbeid Adelt.

RESTAURATIE

Hoewel de Gouden Koets maar weinig  wordt gebruikt, is hij ondertussen wel aan een opknapbeurt toe. Na de traditionele rit op Prinsjesdag in september zal de koets worden gerestaureerd, wat naar verwachting enkele jaren gaat duren. In deze periode zal hij worden vervangen door de onlangs gerestaureerde Glazen Koets. De opstelling bij Paleis Het Loo tijdens Paardenkracht & Autopracht is een unieke gelegenheid de Gouden Koets als nationaal symbool van koninklijke waardigheid van dichtbij te bekijken.

Tickets Webshop