Cadillac van Wilhelmina

TUINEN EN STALLEN BINNENKORT OPEN

De tuinen & stallen gaan open zodra dit weer is toegestaan. Het paleis is gesloten vanwege Vernieuwing & Verbouwing.

dinsdag 16 juni 2015

Cadillac Convertible Sedan

De collectie van Paleis Het Loo is onlangs aangevuld met een Cadillac Convertible Sedan serie 65 uit 1938. Deze oldtimer werd gebruikt door prinses Wilhelmina. De Cadillac is vanaf 21 juni samen met andere bijzondere auto’s, rijtuigen en sledes te zien in de vernieuwde presentatie in de stallen van het paleis.

Cadillac van Wilhelmina

Jongensboek

Oktober 2014, een telefoontje van het Louwman museum in Den Haag. Zij werden benaderd door een Amerikaanse handelaar in classic cars met de vraag of er in Nederland belangstelling was voor een Cadillac, model 1938, die na de Tweede Wereldoorlog in bezit zou zijn geweest van prinses Wilhelmina. Eind oktober vlieg ik met Hans Porrio, gespecialiseerd in voertuigcriminaliteit en kenner van old-timers, naar Boston, waar wij worden afgehaald door Mark Hurwitz, gentleman-dealer. Wij worden ’s avonds eerst meegenomen naar een presentatie van nieuwe pick-up modellen. Er heerst een sfeer van jonge mannen die hard werken en goed verdienen. Iedereen kent Mark. De volgende morgen neemt hij ons mee naar zijn workshop. Ik had mij de voorgaande dagen ingelezen in dit voor mij nog onontgonnen terrein. De sfeer doet denken aan dat van een jongensboek.

In de werkplaats onderzoeken we: ìs dit de Cadillac die in bezit is geweest van Wilhelmina? In hoeverre is de auto nog origineel? En tot slot: rijdt hij nog? We worden niet teleurgesteld: aan de hand van het chassisnummer en door vergelijking met onze documentatie kunnen we concluderen dat dit inderdaad het exemplaar is waarin koningin Wilhelmina, na haar troonsafstand ‘prinses Wilhelmina’ genoemd, zich in de jaren 1949-1953 vanuit Paleis Het Loo liet vervoeren.

TROTS

De Cadillac ging vier jaar na de aanschaf bij de importeur K. Landeweer te Utrecht alweer de deur uit en werd toen vervangen door een nieuwe Mercedes Benz 300 cabriolet, die zich al jaren in de collectie van Paleis Het Loo bevindt. De Cadillac reed nog tot eind jaren –zestig van de vorige eeuw in Den Haag rond en vertrok toen retour naar zijn land van herkomst. In 1978 was de Cadillac in bezit van de verzamelaar-dealer Daniel C. Lyons uit Vermont (VS), die trots (maar ten onrechte) noteerde: ‘A car, built for a Queen’, en: ‘The Queen remains the pride of my fleet’. Maar niet voor lang, de auto werd andermaal verkocht en dook in 1996 en in het najaar van 2014 weer op Amerikaanse veilingen op.

de ontmoeting

Daar staan we dan, een beetje beduusd door de ontmoeting en door de prachtige vormen van deze bijna tachtigjarige open auto. Een vergelijking met de wulpse vormgeving van Art Deco meubels uit dezelfde periode is niet overdreven. Met een handdruk wordt de koop bezegeld. Wij zijn blij met deze spectaculaire aanwinst voor de nieuwe opstelling in de stallen van Paleis Het Loo. De verkoper is in zijn nopjes met deze (her)bestemming van zijn Cadillac.

Rotterdam

2 januari j.l.: de Cadillac staat op de kade van de Rotterdamse haven, na zijn derde oversteek van de Atlantische Oceaan. Met meer zeemijlen achter zich dan kilometers op de teller, slechts 21.881. 20 januari: aflevering op Het Loo, al snel gevolgd door een opgewonden bericht uit de VS: het General Motors Heritage Center laat weten dat onze Cadillac al in het najaar van 1937 voor Europa was bestemd. Hij werd verscheept naar Antwerpen en gepresenteerd op de 31ste Salon de l’ Automobile die begin oktober 1937 in Parijs werd gehouden… Zou prinses Wilhelmina dat hebben geweten toen de auto twaalf jaar later op Paleis Het Loo aankwam?

Afbeelding 1 (Wilhelmina stapt in de Cadillac)_bewerkt
Prinses Wilhelmina stapt in de Cadillac bij Paleis op de Dam (foto: J.D. Noske, 1949, collectie Nationaal Archief)
Afbeelding 3 (tijdschrift)
De Cadillac op de cover van het Amerikaanse auto-tijdschrift The Self-Starter in 1978.
Afbeelding 2 (factuur)
De aankoopfactuur van de Cadillac uit 1949.

Zien & doen

zomerdagen verhalenpodia Emma

Vertelpodia

21 mei - 29 augustus

We vertellen verhalen over de bijzondere auto’s en rijtuigen én leuke weetjes over de mooie, 17e eeuwse Paleistuin.
20200426_Laatste zondag van de Maand_Paleis Het Loo_FotoMX-36_LR2

Muziek in de Paleistuin

30 mei - 19 september

Diverse muziekensembles spelen twee keer per dag een concert van licht klassieke muziek bij de Colonnades in de Paleistuin.
Paleis Het Loo vanuit de Benedentuin in augustus 2020

Paleistuinen

1 juni - 26 september

Bewonder de 17e-eeuwse, barokke paleistuinen vol fonteinen, parterres, beelden en bijzondere beplanting.
Tickets Webshop