dasseN op Het Loo

maandag 04 oktober 2021

Door Willem Zieleman en Paul Rem

Burchten

Op het uitgestrekte terrein van Het Loo staan een paleis en het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo. Dat er ook meerdere ‘burchten’ te vinden zijn, is minder bekend.

Deze burchten zijn de verblijfplaatsen van dassen. Je ziet ze niet vaak. Dassen gaan vooral in het donker op zoek naar eten. De resultaten van deze speurtochten zijn goed te zien in de grasvelden voor het paleis, kleine kuiltjes en soms omgewoeld gras.

Ze zijn ook heel zindelijk, buiten de burcht wordt een latrine gegraven, waar de dieren keurig naar de wc gaan!

das GJ 3

Familie

Dassen zijn marterachtigen en het zijn flinke dieren met een karakteristieke zwart-witte vacht. Ze zijn ongeveer 80 cm  lang.

Dassen leven in familieverband in een stelsel van uitgebreide ondergrondse gangen en ‘kamers’, gestoffeerd met varens en mos. Dit is de ‘burcht, die wel tot vier meter diep onder de grond kan doorlopen. Deze onderkomens kunnen tientallen jaren bewoond blijven. Soms proberen vossen of konijnen ook gebruik te maken van een dassenburcht. Dassen laten zich echter de kaas niet van het brood eten en dan zal een vos het onderspit delven. Ze zijn heel sterk en hebben stevige kaken.

Medewerkers van Paleis Het Loo die nacht- of avonddienst hebben, zien ze wel eens.

das GJ2

De andere das

Natuurlijk kan een thema als ‘Dassen op Het Loo’ ook op een andere manier worden benaderd! In de collectie van Het Loo worden bijna vijfhonderd dassen van prins Bernhard bewaard. Het overgrote deel ervan behoort tot de Koninklijke Verzamelingen.

Prins Bernhard was zich er sterk van bewust dat er op hem werd gelet werd bij het bestijgen of afdalen van een vliegtuigtrap of bij het instappen of verlaten van een auto. Pakken moesten perfect zitten en van de beste kwaliteit zijn. De onafscheidelijke witte anjer en de keuze van das en pochet maakten zijn kleding helemaal áf.

Veel dassen (altijd zijde!), zijn van een effen kleur, of dragen diagonale strepen. Zijn gebreide dassen hebben alle horizontale strepen of stippen. Daarnaast bezat prins Bernhard dassen met uiteenlopende motieven.

dassen 2

Dierendassen

De prins maakte meestal de keuze voor zijn dassen zelf, maar ook droeg hij dassen die hem werden geschonken door vrienden of organisaties die hem na aan het hart lagen. Zo bezat prins Bernhard dassen van het Wereldnatuurfonds (WNF), waarvan de prins medeoprichter en voorzitter was.

Het overgrote deel van de dassen van prins Bernhard laten een repeterend patroon van diermotieven zien, in allerlei soorten, maten en kleuren, gezet op een effen kleur. Stropdassen die versierd zijn met inheemse dieren zoals reeën, gemzen, lieveheersbeestjes en terriërs, worden in hoeveelheid met gemak verslagen door dassen met motieven van exotische dieren: schildpadden, zeepaarden, krabben, panda’s, ijsberen, stinkdieren, zebra’s, giraffen, toekans, apen en natuurlijk vooral het lievelingsdier van prins Bernhard: olifanten!

dassen
Tickets Webshop