Confiture

dinsdag 14 juni 2016

UIT DE CONFITUURKELDER VAN KONINGIN MARY

In de zomer worden de Oranjebomen weer in de Paleistuin gezet. In het confituurkeldertje vlakbij de Koninginnetuin maakte koningin Mary haar eigen confiture van fruit uit de tuin. Tegenwoordig zijn in Paleis Het Loo weer jamconfituren te verkrijgen om de 17e-eeuwse traditie te laten herleven.

Melkkelder Mary

Keldertje

Vlakbij de uitgang naar de paleistuinen kunt u de prachtige 17e-eeuwse schelpengrot bekijken. Naast deze grot ligt het keuken- of confituurkeldertje van koningin Mary, de echtgenote van koning-stadhouder Willem III. Willem en Mary waren aan het einde van de 17e eeuw de eerste bewoners van Paleis Het Loo. Het keldertje is vanwege restauratiewerkzaamheden helaas niet te bekijken.

Oranjebomen in de Koninginnetuin – prent uitgegeven door Justus Danckerts 1697

Koninginnetuin

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat de koningin van Engeland in dit keldertje rondliep, en zich bezighield met het maken van zoetigheden, maar dat is toch wat hier gebeurde. In dit keldertje, vlak naast Mary’s Koninginnetuin, schikten Mary en haar hofdames zelf boeketten in haar Delfts blauwe vazen en maakte ze confituur van fruit uit haar eigen tuin.

Mary bereidde hier ook zuivelproducten, daarom werd het keldertje volgens de overlevering ook wel het ‘Melkkeldertje’ genoemd.

Delfts blauw citrus sinaasappel colonnades

Sinaasappels

In de 17e eeuw was het in de hoogste kringen gebruikelijk om tijdens diners confituren op prachtige schalen te presenteren aan de gasten. De Franse term ‘confitures’ verwijst in dit geval naar gekonfijte vruchten en vruchtengelei.

De 17e-eeuwse sinaasappels (‘China’s appels’) waren bitter en waren alleen eetbaar door ze heel zoet te maken. Daarom werden sinaasappels langdurig gekookt in suikersiroop, zodat ze doordrongen van de siroop eetbaar en langer houdbaar werden. Het maken van confituren was een bezigheid van prinsessen en andere welgestelde dames in die tijd.

Paleis Het Loo confituren

Jam

In de 17e eeuw werd suiker uit suikerriet gewonnen: dit moest uit plantages ver buiten Europa worden gehaald en was erg duur. In de loop van de 18e eeuw werd suiker een breder verkrijgbaar product, doordat het uit suikerbieten werd gehaald. Daardoor was suiker niet langer een luxeproduct dat voorbehouden was aan de hoogste kringen. De kookboeken uit die tijd wemelen dan ook van de recepten voor konfijten, het conserveren van fruit in suikersiroop.

Tegenwoordig is confituur, of jam, op bijna iedere ontbijttafel te vinden, al is de samenstelling niet meer te vergelijken met de 17e-eeuwse variant.

Paleiswinkel

Het confituurkeldertje van koningin Mary wordt weliswaar niet meer gebruikt, maar Paleis Het Loo houdt de herinnering aan deze zoete traditie in stand met een productlijn van heerlijke unieke jams die exclusief voor Paleis Het Loo en naar eigen recept zijn gemaakt. In de paleiswinkel staan de potten met deze eigen jams in de meest bijzondere smaakcombinaties. De basis van deze jams is nog altijd, net als in de 17e eeuw, prachtig fruit in combinatie met suiker. De smaken lopen uiteen van aardbei-champagne tot sinaasappel-brandy en paarse vijg. Gelukkig is het ook niet langer voorbehouden aan de elite, en zijn deze heerlijkheden voor iedereen toegankelijk. Inmiddels zelfs ook via de webshop, waar de producten 24 uur per dag verkrijgbaar zijn.

Tickets Webshop