Alles uit de kas van Paleis Het Loo. De tuin volop in bloei!

Citrus in het zonnetje

donderdag 27 augustus 2020

Citrusplanten

Paleis Het Loo heeft de grootste verzameling oudste citrusplanten van Nederland. Een unieke verzameling van oudsten, die door Martien Bouwmeester gedurende alle seizoenen wordt onderhouden. Het is een precies werk om elke plant de aandacht te geven die ze verdient. Mesten, water geven, snoeien én op tijd te verpotten. Omdat de planten in enorme kuipen staan, noemen we dat verpotten verkuipen op Paleis Het Loo.

Delfts blauw citrus sinaasappel colonnades

Aandacht

“Citrus kan je heel snel beledigen“ begint Martien. “Als je een citrus beledigt, dus bijvoorbeeld verkeerd verkuipt, water geeft of bemest, dan doet hij niks meer voor je.” Schuilend voor de regen, vanonder een boom, slaat hij ‘zijn‘ kuipplanten gade. ”We hebben er die al 15 jaar in hun kuip staan. Die moeten op tijd uit de kuip en verplant worden. Zelfs de hele oude planten – ook de citrus van meer dan 300 jaar oud – moeten verkuipt worden. Anders verliezen ze hun blad, laten ze weinig her-groen zien, waardoor taksterfte het gevolg is.”

Sinaasappelbomen

Verkuipen

De bomen worden met de hele kluit uit de kuip gehaald. Dat kan niet zomaar. De kuip moet het dan weleens ontgelden. Het verkuipen zelf is een operatie op zich. We hebben een soort klem die om de wortel grijpt en zo de hele kluit in één keer kan meenemen. "Wel gaat dit altijd met beleid, we hebben het in de meeste gevallen over ‘hoogbejaarde’ planten en bomen. Het herstelvermogen van deze planten is anders dan bij jongere soorten."

Appeltjes van Oranje

De geschiedenis van de bomen met appeltjes van Oranje gaat terug naar het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Op Paleis Het Loo zijn we erg trots op de citruskuipplanten, jong en oud.

Van kas naar paleistuin

De reden dat ze in de kuipen staan, heeft te maken met de temperaturen van het zeeklimaat waarmee we in Nederland te maken hebben. Zo verhuizen ze van kas naar tuin of omgekeerd, afhankelijk van het seizoen. Half mei kunnen de planten naar buiten en half oktober gaan de planten weer de kas in met een overwinteringstemperatuur van 8 graden Celsius. Door de klimaatsverandering, die we ook merken in Nederland, wordt de kas te warm. Zelfs voor de citruscollectie.

De kuipplanten staan inmiddels weer in de paleistuin en de alleroudste plaatsen we in de luwte van enkele statige bomen buiten de paleismuren. Zo genieten de kuipplanten in deze zomerse temperaturen van de frisse buitenlucht, zonnestralen en een regenbui op zijn tijd.

Kuipenwagen. Foto Paleis Het Loo

Uitrijden van de laatste kuipplant

Martien Bouwmeester

Martien Bouwmeester is al 40 jaar werkzaam bij de tuindienst van Paleis Het Loo. Hij heeft de tuinen van een landschapstuin naar een authentieke barokke paleistuin zien veranderen. Zijn specialiteit is toch wel de verzorging van de kuipplanten, waaronder de oudste citrusboom van ruim 300 jaar.

Martien
Tickets Webshop