buxusgroeI & snoei

maandag 27 juli 2020

Barokke tuin

Toen Paleis Het Loo een museum werd, veranderde de landschapstuin (ooit de wens van Lodewijk Napoleon) terug naar een authentieke, barokke tuin. Een tuin met statige parterres, vlakken vol bloemen en onderlinge symmetrie, maar ook met sierlijke vormen en natuurlijk met de haagjes van buxus, precies zoals deze in de vroegere Hollandse barokke tuin zou hebben gestaan.

Luchtfoto_dak_Paleis Het Loo

Moderne buxus in barokke tuin

In de jaren ’80 kwamen de buxusstekken nog uit Frankrijk, maar door het Nederlandse klimaat kwam deze buxus niet goed tot zijn recht. Een Nederlandse variant werd gevonden en geplant. Prachtig gecoiffeerd naar de elegante haagvormen van de barokke tuinstijl. En inmiddels is deze variant in de Koningstuin dit voorjaar vervangen door een drietal moderne buxussoorten; Heritage, Babylon Beauty en Renaissance. Deze drie zijn speciaal gekweekt om bestand te zijn tegen de buxusmot en de buxusschimmel.

Buxus planten test Koningstuin

Het aanplanten van de nieuwe Buxus

'Ze zijn gesnoeid en als de planten geknipt zijn, dan kijk je in de ziel van de plant', legt Martien Bouwmeester uit. Martien is Medewerker tuindienst en kwam als jongen van 17 voor het eerst in de tuinen van Paleis Het Loo. Inmiddels is hij hier ruim 40 jaar werkzaam. De kuipplanten en de kassen, achterop het terrein van het paleis, zijn Martiens domein. Daar kent hij elke plant bij naam. En weet wat elke plant nodig heeft én wanneer. Even verderop staan enkele kuipplanten in de tuinen in terracotta potten en houten kuipen. Hij weet van elke plant, hoe oud deze is en waarschijnlijk heeft hij de meeste planten ook als stekken ooit uitgezet. Op een paar hele oude bomen na (de oudste citrusboom is ruim 300 jaar oud en komt nog uit de tijd van Willem en Mary) heeft hij veel van de kasplanten vanaf aankomst op Paleis Het Loo verzorgd.

Martien

Martien Bouwmeester in de Koningstuin

Snoeien

Martien heeft de tuin zien veranderen van een tuin in landschapsstijl naar een barokke tuin. En heeft verschillende buxus soorten zien komen en gaan. De haagjes van Ilex, verderop in de paleistuin, wordt op het moment hevig gesnoeid door de mensen van de tuindienst. Het bijna geruisloos snoeien komt doordat de snoeiapparaten elektrisch zijn en in verschillende etappes de barokke vorm bij de Ilex wordt aangebracht. “Eigenlijk zijn we een beetje laat”, legt Martien uit. “Snoeien vóór de langste dag van het jaar is voor de haagplantjes het beste. Dan heeft de plant nog genoeg tijd om verder uit te groeien en is deze sterk genoeg voor het volgende seizoen.”

Snoeien paleistuin

Terwijl de tuin er kleurrijk bij staat en kuipplanten zijn verspreid door de gehele paleistuin, wordt duidelijk dat de tuindienst ook dit jaar niet stil heeft gezeten. “Als je een plant snoeit, knip je de groeipunten af. Dat doe je omdat je wilt dat de plant zich beter vertakt en een betere opbouw van het takkengestel. Maar de plant is daar niet altijd blij mee.” De jonge planten van de buxus zijn natuurlijk net dit voorjaar geplant en de wortels zijn nog bezig met zich goed vast zetten. Dat merkt een plant, maar dat zie je ook terug in de kleur en groei van de plant.

tuindienst aan het werk in de paleistuinen

Rasechte kuipplanten

Even verderop staan de kuipplanten, vaak opgekweekt uit zaailingen. Dit jaar staan er kuipplanten door de hele tuin, maar ook op het Stallenplein. Rasechte kuipplanten, zoals de Heliotroop of de Pittosporum ook wel de Australische laurier genoemd die in de zomer roomkleurige, stervormige en heerlijk geurende bloemen tevoorschijn tovert, zijn kuipplanten uit de tijd van Willem en Mary. Planten van de 17e eeuw die nu ook in de tuinen te zien zijn. Martien maakt nog een rondje door de tuinen, langs de kuipplanten en op weg naar zijn domein; de kassen.

Paleistuinen met botanische planten

Boek

Boek tuinen van het loo
€ 23,20
Tuinen van Paleis Het Loo

Kofferlabel

€ 1,65
Kofferlabel paleistuin

Kussenhoes Delft

€ 19,95
Kussenhoes Delftsblauw bloemmotief
Tickets Webshop