beatrix: 'de mooiste koningin'

zaterdag 30 januari 2021

Beatrix: de mooiste koningin

De collectie van Paleis Het Loo bevat vier kleurrijke portretten van voormalig koningin Beatrix. Ze maken deel uit van de serie Reigning Queens die Warhol in 1985 maakte. Naast de Nederlandse koningin portretteerde hij ook Elizabeth II, koningin van het Verenigd Koninkrijk, koning Margrethe II van Denemarken en koningin Ntombi Twala van Swaziland. Indertijd waren deze vier vrouwen de enige heersende koninginnen in de wereld.

Paleis Het Loo kocht in 1986 een speciale uitgave van deze serie aan. De portretten van koningin Beatrix springen eruit. Volgens Warhol was zij: “the best looking one of the whole bunch!”

Hanna Andy Warhol Beatrix

Conservator Hanna Klarenbeek met één van de zeefdrukken

Popart

Andy Warhol (Pittsburg 1928 - New York 1987) wordt gezien als een van de beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw. Aan het begin van jaren zestig werd hij bekend met zijn zeefdrukken met Campbell’s soepblikjes en Coca-Cola flesjes. “I want to be as famous as the Queen of England”, zou Warhol in 1958 hebben gezegd. Hij was pionier van de Amerikaanse kunststroming Pop Art. Deze kunstbeweging verhief alledaagse objecten tot kunst. Warhol deed dit door middel van de zeefdruktechniek. Deze druktechniek maakte het mogelijk hetzelfde beeld in grote oplages te reproduceren. In zijn atelier The Factory in New York maakte hij door middel van foto’s portretten van beroemdheden die hij in verschillende kleurcombinaties herhaaldelijk reproduceerde. Legendarisch zijn de portrettenseries van Marilyn Monroe, Jackie Kennedy en Elvis Presley. Aan het einde van zijn leven werd hij op het idee gebracht om vier koninginnen te portretteren.

Hanna Klarenbeek – Reigning Queens, the royal edition van Andy Warhol

Reigning Queens

De Amsterdamse galeriehouder George Mulder startte in 1983 samen met Warhol het project Reigning Queens. De koninginnen werden destijds persoonlijk benaderd om vervolgens door de ‘Pop-Art King’ in felle kleuren te worden geportretteerd. Koningin Beatrix zou als enige van de regerende vorstinnen enthousiast hebben gereageerd op het idee. Warhol gebruikte bestaande foto’s om zijn zeefdrukken te maken. Van koningin Beatrix werd de officiële staatsiefoto, die Max Koot net na de inhulding in 1980 van de koningin had gemaakt, gebruikt als basis voor het Popart portret.

Unieke serie zeefdrukken

Van iedere koningin maakte Warhol vier portretten, die steeds van elkaar verschillen in kleurstelling en in de eroverheen verdeelde vierkanten en rechthoeken. De toenmalige directeur van Paleis het Loo kocht in 1986 een complete zestien-delige serie direct vanuit The Factory in New York. Deze serie behoort tot de zogenoemde ‘Royal Edition’ waarvan slechts dertig oplages zijn vervaardigd. Deze ‘koninklijke’ zeefdrukken onderscheiden zich van zeefdrukken uit de andere edities van Reigning Queens doordat de contourlijnen in de portretten zijn geaccentueerd met een laag ‘diamantstof’: fijngemalen stukjes glas die de koninklijke portretten laten glinsteren.

Recent onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat Paleis Het Loo als een van de weinige musea in Europa over een complete reeks van zestien zeefdrukken beschikt. De meeste Reigning Queens zeefdrukken zijn namelijk los verkocht en verspreid geraakt over de hele wereld. De wereld die Andy Warhol bijna net zo beroemd maakte ‘as the Queen of England’.

Hanna klarenbeek – Beatrix – Andy Warhol
uitgelicht-queen-swaziland
uitgelicht-queen
Tickets Webshop