Bananenplanten

donderdag 13 augustus 2020 / door Willem Zieleman

Bananenplant

De zomerzon doet de paleistuin goed. De bloemen bloeien uitbundig en de planten staan er in volle glorie bij. In de Boventuin, waar zich ook de Colonnades bevinden, voeren lichte groentinten en zacht gekleurde bloemen de boventoon. Daar vallen ook een aantal grote bladplanten op. Het zijn bananenplanten!

Bananenplant in de tuin

Klimaatverandering

Vorig jaar zijn er voor het eerst banenenplanten geplant, in het kader van ‘The Garden of Eartly Worries’ van architect Daniel Libeskind. De vier kunstwerken staan tentoongesteld in de Benedentuin tussen de barokke vormen van de Ilex. De moderne sculpturen symboliseren vier schadelijke broeikasgassen; veroorzakers van de opwarming van de aarde.

Dit thema is daarom doorgetrokken naar de Boventuin, waar vorig jaar 60 bananen zijn geplant. Dit om aan te tonen dat door opwarming ook de plantenwereld zich aanpast. De bananen groeien prima in de paleistuin.

gele sculptuur Libeskind

Sculptuur van Daniel Libeskind in de Benedentuin

Winterharde tropenplant

Er zijn verschillende soorten bananen geplant in de tuinen. Eén van de geplante bananen is de ‘Musa basjoo’, ook wel de Japanse vezelbanaan genoemd. Een botanische naam van een verwant van de bananenplant. Deze banaan is tegenwoordig zelfs winterhard in Nederland. Heel veel zien we ze nog niet, maar het kan wel en ze worden indrukwekkend als ze enkele jaren staan. Ze blijven niet permanent in de tuinen van Paleis Het Loo. Zodra de Vernieuwing & Verbouwing van het paleis achter de rug is, krijgt de paleistuin weer een beplanting die hoort bij de 17e en 18e eeuw. De bananenplanten krijgen dan elders een mooie plaats om verder te groeien.

 

francien fiets

Onderhoud op de fiets

Wortels in de tropen

Dit jaar hebben de bananenplanten ook een rol in het jaarthema van de Botanische tuinen; ‘Planten van herinnering’. Mensen die hun wortels in de tropen hebben, kennen daar ook de overal groeiende bananenplanten; in landen als Indonesië en Suriname vormt de bananenplant een karakteristiek onderdeel van tuin, omgeving en landschap.

Een veelzijdige tropische plant die dit jaar de paleistuin siert met een prachtig gekleurd blad.

bananen
Tickets Webshop