Anna Paulowna

maandag 26 september 2016 / door Paul Rem

ANNA PAULOWNA, KLEURRIJKE KONINGIN

Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat de Russische grootvorstin Anna Paulowna met de latere koning Willem II trouwde en naar ons land kwam. In een grote tentoonstelling besteedt Paleis Het Loo (te zien vanaf 6 oktober) aandacht aan deze exotische vorstin, met portretten, juwelen en typisch Russische siervoorwerpen.

Beeld 1 – portret Anna Paulowna door J.B. van der Hulst

EEN TROTSE ROMANOV

Het koninkrijk van koning Willem I was nog maar een paar maanden oud, of ons land werd in 1815 opgeschrikt door de Slag bij Waterloo. De Franse keizer Napoleon werd in de omgeving van Brussel (België was toen onderdeel van ons koninkrijk) verslagen. De jonge Prins van Oranje had in de geallieerde legers actief aan de strijd deelgenomen en was zelfs gewond geraakt. Na de goede afloop werd hij overladen met eerbewijzen. Tsaar Alexander I stelde koning Willem I voor zijn jongste zusje Anna Pavlovna met de jonge oorlogsheld te laten trouwen. Prins Willem en grootvorstin Anna gingen akkoord en met een oogverblindende pracht en praal werd in Sint-Petersburg het huwelijk gesloten.

Beeld 2 – Anna_Paulowna in balkostuum

Op 23 augustus 1816 kwam Anna Paulowna (zoals de Hollanders haar gingen noemen) aan op Paleis Het Loo. Het verschil met de Russische paleizen moet haar onmiddellijk zijn opgevallen. Gedurende haar leven heeft het verschil tussen de grandeur van het tsarenhof en het sobere hofleven in de bescheiden Hollandse paleizen een rol gespeeld. “Ik ben in de eerste plaats een Russische grootvorstin, en dan pas koningin van Nederland. Het is een eer voor een land een Russische grootvorstin als koningin te krijgen!”, liet zij zich eens ontvallen aan een kamerheer. Zich altijd bewust van haar hoge afkomst speelde zij aan het Oranjehof een schitterende rol, overladen met juwelen. Russin bleef zij in hart en nieren, en ook in elk van de paleizen die zij in ons land bewoonde had zij haar eigen Russisch-orthodoxe kapel, compleet met priesters en zangers.

Beeld 3a – vaas met zeestuk

PORSELEIN EN MALACHIET

Nu, tweehonderd jaar later, is er aandacht voor deze vorstin, die glans en rijkdom naar het hof bracht. Letterlijk, want bij haar huwelijk nam zij honderd grote kisten mee, gevuld met de meest kostbare meubelen, juwelen, serviezen en kleding. Niet alles bleef bewaard, maar in de tentoonstelling zijn wel haar porseleinen tafelservies, haar kapel-uitrusting en de monumentale toiletspiegel te zien die naar Nederland meekwamen.

Beeld 4 – kistje malachiet

Opvallende stukken zijn de siervazen, pendules, tafelstukken, bureau-artikelen en zelfs meubelen van verguld brons met gifgroen malachiet, een koperafzetting die in Anna Paulowna’s tijd werd gedolven in de Russische Oeral, en dat door de Keizerlijke Steenslijperij werd verwerkt tot voorwerpen die vooral bedoeld waren om indruk te maken.

Beeld 5 – collier

JUWELEN

Anna Paulowna bezat een vracht aan juwelen, die eveneens in het uitgestrekte Rusland werden gedolven. Zij bezat uitgebreide juwelensets met diamanten, parels, robijnen, smaragden en saffieren. De meeste van deze ‘parures’ kwamen na Anna Paulowna’s dood in handen van haar enige dochter Sophie, die in Duitsland woonde.

Edelstenen die in ons land bleven, werden in opdracht van koningin Emma in nieuwe juwelen toegepast. Gelukkig bleef één parure bewaard (een parelcollier met door diamanten omzette amethisten, twee broches en twee oorhangers) omdat Anna Paulowna die tijdens haar leven aan een bevriende familie schonk. Dit is een van de topstukken van de tentoonstelling.

De tentoonstelling wordt op 5 oktober geopend door Koningin Máxima en is te zien tot en met 5 februari 2017.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Anna Paulowna, een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof  (uitgeverij Waanders).

Tickets Webshop