Alles uit de kas van Paleis Het Loo. De tuin volop in bloei!

Uit de Kas naar de tuin

vrijdag 17 mei 2019

Alles uit de Kas!

Na de IJsheiligen, op 12, 13 en 14 mei, begint in de tuinen een belangrijke decorwisseling. De bloembollen, die vanaf half maart kleur aan de tuin geven, zijn uitgebloeid en worden gerooid. De aarde in de drie kilometer (!) bloembedden wordt klaargemaakt om de duizenden eenjarige planten na half mei uit te kunnen planten.

Uit de Kas naar de Tuin_ Foto 3 (Prinsessekas)

Bloemisterij

Alle eenjarige planten worden op Paleis Het Loo opgekweekt. Dat gebeurt achter de schermen, in de Bloemisterij die niet toegankelijk is voor het publiek. Twee prachtige oude kassen uit 1870, de Weikas en de Prinsessekas, worden daarvoor gebruikt en een aantal broeibakken.

De reden dat we nog zelf kweken, zijn de bijzondere planten die we in de tuin gebruiken. De beplanting bestaat uit planten die gebruikt werden in de 17e en 18e eeuw. Omdat veel soorten en rassen niet meer commercieel worden gekweekt, winnen we zelf zaden en kweken daar weer planten van. Van de planten die in de vazen in de tuinen staan, worden jaarlijks stekken gemaakt om het jaar daarop weer over sterke en gezonde planten te kunnen beschikken.

Uit de Kas naar de Tuin_ Foto 4 (Weikas)

Timing

Het opkweken begint al in de nazomer als de stekken van Pelargoniums, Felicia’s en Lampranthus worden verzameld. Die moeten voor de winter weer wortelen. Ook de opkweek van eenjarigen is maatwerk: soorten zoals het leeuwenbekje en de Lathyrus worden al in januari gezaaid, snelle groeiers als de Papavers pas later; eind april / begin mei. Een Papaver maakt namelijk een penwortel. Als deze door de pot groeit, is de plant ongeschikt om nog te verplanten. De juiste timing is dus essentieel.

Broeibakken

Zo hebben de tientallen soorten allemaal hun eigen zaaitijd, temperatuur en behandeling nodig. Precisiewerk, dat vaak op de dag nauwkeurig plaats moet vinden. Een kistje met zaailingen moet op tijd ‘verspeend’ worden, anders verdringen de plantjes elkaar. En te laat water geven is funest: dan zijn de plantjes niet meer te redden.

Hoewel het een zeer drukke tijd is, is het ontzettend leuk werk dat veel voldoening geeft. Als de twintigduizend planten zijn opgekweekt, begint het uitplanten in de paleistuinen. Een deel wordt verder opgekweekt in de kwekerij als snijbloemen voor de boeketten, die bij de restaurants en het Stallenplein te zien zijn.

Uit de Kas naar de Tuin_ Foto 2 (drogen zaden)

Zomer

Maar alleen met uitplanten is de klus niet geklaard. In het verdere voorjaar en de zomer worden de planten zorgvuldig opgebonden om zo optimaal mogelijk te kunnen groeien. Omdat we de uitgebloeide bloemen eruit halen, bloeien de bloemen de hele zomer door. Planten die niet meer toonbaar zijn, worden eruit gehaald en vervangen door nieuwe exemplaren. Dat dit allemaal nog vanuit de eigen Bloemisterij gebeurt, is bijzonder. Op de meeste buitenplaatsen zijn bloemisterijen verdwenen of niet meer in gebruik. Dankzij de Bloemisterij en het werk van de bloemisten kunt u genieten van de bloemenweelde in de tuinen.

BuitenGewoon Bloeiend_zomer_Paleis Het Loo (49)

Buitengewoon Bloeiend

Nu het paleis enkele jaren gesloten is vanwege een ingrijpende vernieuwing en verbouwing, is de ‘leeftijdsgrens’ van de te gebruiken soorten tijdelijk losgelaten. Voor het eerst zijn er nu ook Dahlia’s, kleurige Canna’s en bijzondere Salvia’s te zien. Allemaal relatief moderne planten, waar we nu mee kunnen variëren. Voor de bezoeker een verrassing en voor de tuinlieden weer een uitdaging om anders te beplanten!

BuitenGewoon Bloeiend_zomer_Paleis Het Loo (34)

Zien & doen

Tuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn

Paleistuinen

19 mei - 26 september

Bewonder de 17e-eeuwse, barokke paleistuinen vol fonteinen, parterres, beelden en bijzondere beplanting.
Vrouw en man bekijken The Garden of Earthly Worries

The Garden of Earthly Worries

19 mei - 26 september

‘The Garden of Earthly Worries’ is een presentatie van vier imposante eigentijdse sculpturen naar ontwerp van de architect Daniel Libeskind.
Tickets Webshop