Willem Zieleman

Willem Zieleman

Willem Zieleman

Willem Zieleman is Adviseur Tuinen op Paleis Het Loo. Sinds 1983 is Willem werkzaam in de paleistuinen, lange tijd als Assistent-Hoofd en sinds 2008 verantwoordelijk voor de 60 hectare tuinen, park, kwekerij en kassen van Het Loo. Willem is opgeleid aan de Middelbare Tuinbouwschool in Frederiksoord en heeft daarna nog een opleiding Groenvoorziening, Landschapsinrichting en Recreatie gedaan. Kennis van historische tuinen heeft hij vooral in de praktijk en tijdens vele reizen opgedaan. Tevens is Willem bestuurslid van het Gilde van Tuinbazen en werkt samen met het RCE aan het project ‘Nederlandse tuinen in Rusland’. Willem publiceert regelmatig artikelen in diverse groene vakbladen.

Berichten door Willem Zieleman

PP-benedentuin-zomer-2021

Wandeling door de zomertuin

04 augustus 2021

De tuinen van Paleis Het Loo staan volop in bloei. Willem Zieleman vertelt wat je zoal kunt zien bij een wandeling door de tuinen.
wardse-kist

Orchidee op reis

12 mei 2021

De Oncidium orchidee maakte een lange reis voordat hij in de tuinen van Paleis Het Loo belandde.
Johannes Lotijn, Bloemstilleven, (bovendeurstuk) ca. 1695 paleis Het Loo, T 72

Geschilderde bloemen

11 januari 2021

Een kunstenaar die veel bloemstillevens maakte was Johannes Lotyn (1618-1699). Hij werkte aan de plafondschildering van de Grote Zaal en schilderde meerdere bovendeurstukken; schilderijen die boven de deuren in het paleis hingen.
Fruit in de paleistuinen

Fruitbomen in de tuinen

11 september 2020

De tuinen hebben in 1984 weer de barokke invulling gekregen. De landschapstuin kreeg weer de statige, symmetrische barokke vormen. Ook de fruitbomen werden weer geplant, zoals leibomen tegen de oude muren van de paleistuin. Tuinadviseur Willem vertelt over de noodzaak van fruitbomen in de Paleistuinen.
bananen

Bananen in de Paleistuinen

13 augustus 2020

Een plant die van oorsprong niet in de paleistuin hoort. Toch weet deze plant zich goed staande te houden. Willem legt uit hoe dat komt en waarom de plant juist nu in de tuinen staan.
Uit de Kas naar de Tuin_ Foto 4 (Weikas)

Zaaien voor de zomer

13 april 2020

Terwijl de meeste bollen nog moeten uitkomen, zijn de voorbereidingen voor de zomer al in volle gang. Willem (Adviseur Tuinen) geeft een kijkje achter de schermen.
Stroomgoden1

Stroomgoden

17 maart 2015

In de tuinen van Paleis Het Loo hebben symbolische tuinbeelden een belangrijke plaats. De beelden van de twee ‘stroomgoden’ keerden na een lange zwerftocht terug naar hun oorspronkelijke plek.
Tickets Webshop