Paleis Het Loo | Winterpaleis Het Loo

Winterpaleis Het Loo

16 december 2017 t/m 7 januari 2018

Vanaf 16 december haalt museum Paleis Het Loo de mooiste serviezen, tafelstukken, glas en kristal uit de kast van alle eerdere edities van ‘Winterpaleis Het Loo’. Vanwege de aanstaande renovatie is het voorlopig de laatste keer dat de kerstopstelling met gedekte tafels en versierde kerstbomen in het paleis is te zien. De presentatie is mogelijk dankzij bruiklenen uit de Koninklijke Verzamelingen. De Eetkamer van Prinses Margriet in de Oostvleugel wordt dit jaar definitief voor de laatste keer opengesteld.

Winterpaleis Het Loo is open op 1e en 2e Kerstdag, maar gesloten op maandag 1 januari. 

winterwereld

In het paleis worden diverse tafels in het paleis feestelijk gedekt. Traditioneel versierde kerstbomen, handgemaakte groenversiering en een échte ijsbaan op het Stallenplein maken het Winterpaleis compleet. In de Koetshuizen staan rijtuigen, sleden en auto’s, zoals gebruikt door de Oranjes. Tijdens de kerstvakantie zijn er ook speciale kinderactiviteiten en de restaurants bieden een toepasselijke winterse menukaart.

 

Nieuw servies

In de Oostvleugel is de tafel gedekt met een deel van het nieuwe servies van het koningspaar, dat sinds dit voorjaar wordt gebruikt bij staatsbanketten en officiële diners met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en ambassadeurs. Het is ontworpen in de traditie van het ‘Delfts Blauw’, met het monogram van de Koning met de Koninklijke kroon. Ontwerptekeningen en een filmpje tonen het maakproces.

Verjaardagsdiner

In de Audiëntiezaal staan de feestelijk gedekte tafels van het ‘verjaardagsdiner’ dat op 28 april jl. plaatsvond ter gelegenheid van de 50-ste verjaardag van de Koning. Maar liefst 150 genodigden die ook op 27 april 2017 een kroonjaar vierden, waren erbij in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis op de Dam. De vijftig mensen die net als de Koning geboren zijn in het jaar 1967 zaten bij hem aan tafel.

Servetten vouwen

In het verleden was een koninklijk gedekte tafel pas compleet met kunstig gevouwen servetten. Tijdens Winterpaleis Het Loo zijn hiervan op de gedekte tafels in het paleis indrukwekkende voorbeelden te zien. Hoe het servetten vouwen in zijn werk gaat wordt getoond tijdens demonstraties en ook bezoekers kunnen zelf aan de slag om bijvoorbeeld een ‘papegaai’, ‘historische keukenmeid’ of ‘lotusbloem’ te vouwen.

Bekijken hoe het moet?
Demonstraties servetten vouwen door Hans Schuite, textielrestaurator van Paleis Het Loo: woensdag 20 en donderdag 21 december en donderdag 4 en vrijdag 5 januari, van 11.00–12.00 uur en 14.00–15.00 uur.

Zelf een servet vouwen?
Zelf aan de slag om onder begeleiding een servet te vouwen kan van zaterdag 23 december t/m zondag 7 januari, dagelijks van 12.00-16.30 uur. Aanmelden niet nodig.

Prijzen

Voor Winterpaleis Het Loo gelden de reguliere entreeprijzen. Museumkaarthouders hebben gratis entree, ook voor de ijsbaan.

Paleis, schaatsbaan & schaats uitleen

Volwassenen€ 14,50
Volwassenen online€ 14,00
Jongeren: 4 t/m 12 jaar€ 5,00
Kinderen: 0 t/m 3 jaargratis
Gezinskaart (2 volw & max. 4 kinderen)€ 35,00

alleen schaatsbaan & schaats uitleen*

Volwassenen€ 5,00
Jongeren: 4 t/m 12 jaar€ 5,00
Kinderen: 0 t/m 3 jaargratis
Schaats uitleengratis

*Tickets verkrijgbaar bij de kassa of de kiosk bij de ijsbaan LET OP: u kunt alleen betalen met PIN!

knop

‘BuitenGewoon Open’

Vanaf 8 januari 2018 sluit museum Paleis Het Loo de deuren van het hoofdgebouw voor een drie jaar durende renovatie en uitbreiding. Tijdens deze periode is Paleis Het Loo ‘BuitenGewoon Open’, waarbij de tuinen en stallen van april tot en met september toegankelijk blijven voor publiek en de jaarlijkse buitenevenementen, zoals de Prinsessendagen en September Tuinmaand, terugkeren. ‘Winterpaleis Het Loo’ krijgt in deze jaren op het Stallenplein een eigentijdse invulling.

Koninklijk tafelen

Wilt u uw kerstdiner ook aan een koninklijk gedekte tafel nuttigen dit jaar? Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet, volgens de manier à la Française en à la Russe. Ontdek hier hoe u koninklijk kunt tafelen’!

 

geen audiotours / rondleidingen

Van zaterdag 23 december tot en met zondag 7 januari zijn er geen audiotours en rondleidingen mogelijk in verband met de drukte in het paleis.

 • Salon Willem II
  Staatsietrap rijkelijk versierd
  Kerstpaleis Het Loo
  Salon van Koningin Wilhelmina
 • Kunstig gevouwen servetten op tafel
  Nieuw servies
  Verjaardagsdiner
  Verjaardagsdiner
Salon Willem II
foto vergroten
Staatsietrap rijkelijk versierd
foto vergroten
Kerstpaleis Het Loo
foto vergroten
Salon van Koningin Wilhelmina
foto vergroten
Kunstig gevouwen servetten op tafel
foto vergroten
Nieuw servies
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, 2017. Foto Maarten Schuth
foto vergroten
Verjaardagsdiner
t.g.v. 50ste verjaardag van de Koning, 28 april 2017. Foto PPE-Nieboer
foto vergroten
Verjaardagsdiner
t.g.v. 50ste verjaardag van de Koning, 28 april 2017. Foto PPE-Nieboer
foto vergroten